Εδώ σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης σε ολόκληρη την Ήπειρο
Πριν ένα χρόνο, ο Ifeanyi Ugokwe συνελήφθη και βρέθηκε στη φυλακή για εβδομάδες. Το έγκλημά του; είχε αποπειραθεί να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή.
Ο 25χρονος, έπειτα από μακρά περίοδο ανεργίας και σε κατάσταση ακραίας ένδειας, έφτασε σε σημείο να θέλει να βλάψει τη ζωή του. «Την ημέρα της σύλληψής μου, έψαχνα για δουλειά. Είχα κουραστεί από το περπάτημα όταν έφτασα σε ένα κτίριο όπου μπήκα με δυσκολία και άρχισα να ικετεύω τον σεκιούριτι για δουλειά… Ήμουν κουρασμένος και ήθελα κάτι για να φάω», είπε στο CNN.
Ντροπιασμένος και απελπισμένος, έφτασε σε μια λίμνη όπου και πήδηξε μέσα με σκοπό να βάλει τέλος στον εφιάλτη που ζούσε. Για καλή/κακή του τύχη, τον διέσωσε ένας ψαράς και το αμέσως επόμενο που θυμάται είναι να βρίσκεται με χειροπέδες στην αστυνομία και από εκεί στη φυλακή.
Η απόπειρα αυτοκτονίας αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Νιγηρία, σύμφωνα με το άρθρο 327 του Ποινικού Κώδικα, και επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και ένα έτος. Ο νόμος παραμένει από τότε που η Νιγηρία ήταν βρετανική αποικία – καταργήθηκε στη Βρετανία βάσει του νόμου περί αυτοκτονίας του 1961, ένα χρόνο αφότου η Νιγηρία απέκτησε την ανεξαρτησία της.
Τα ποσοστά αυτοκτονιών συνήθως υποεκτιμούνται στη Νιγηρία λόγω του στίγματος που συνδέεται με αυτό. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σημειώνονται 9,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα στη χώρα, με κύριους λόγους την κατάθλιψη και την απελπισία λόγω των υψηλών ποσοστών φτώχειας.
Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ το 2017, οι Νιγηριανοί έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στην Αφρική, με περίπου 7.079.815 να πάσχουν από κατάθλιψη, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 3,9% του πληθυσμού.
Πέρα από τη Νιγηρία, υπάρχουν και άλλα αφρικανικά κράτη-όπως η Γκάνα, η Κένυα, η Τανζανία, η Ουγκάντα, το Μαλάουι, η Γκάμπια και το Νότιο Σουδάν που θεωρούν επίσης παράνομη την αυτοκτονία.