Δασικά ακίνητα: Παράταση 40 ημερών για πυροπροστασία


Δασικά ακίνητα: Σαράντα ήμερες παρατάσεις στην υποχρέωση που έχουν από φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά ή εντός δασικών εκτάσεων για να συντάξουν με μηχανικό τα δύο σχετικά έγγραφα που προβλέπονται στον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι δήμοι της χώρας αρνούνται να αναλάβουν τη διαδικασία συλλογής εγγράφων αλλά και των ελέγχων που θα προκύψουν λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης πόρων.

Τα συναρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν πάντως χθες ότι για τα υφιστάμενα κτίρια το «Eντυπο Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας» και η «Τεχνική Eκθεση» υποβάλλονται από τον μηχανικό έως τις 10 Μαΐου αντί για 31 Μαρτίου που ήταν αρχικά. Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας μέχρι τις 10 Ιουνίου από τις 30 Απριλίου.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ αποφάσισε στο χθεσινό Δ.Σ. ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν. Oπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανακοίνωση, ο «κανονισμός καθιστά υπεύθυνους τους δήμους για να παραλάβουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες δικαιολογητικά από τους πολίτες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες οδηγίες για το ποια υπηρεσία θα κάνει την παραλαβή, πώς θα γίνεται η παραλαβή των δικαιολογητικών και πώς στη συνέχεια θα μεταφερθούν τα στοιχεία αυτά στο gov.gr, ενώ δεν είναι ακόμη έτοιμη η σχετική πλατφόρμα». Επίσης, σημειώνουν ότι οι δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν 3μελή επιτροπή για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμη υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, τη στιγμή που πολλοί δήμοι δεν διαθέτουν ούτε καν τμήματα Πολιτικής Προστασίας.

Η πρόσφατη εγκύκλιος, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος που εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία προκαλεί αντιδράσεις, καθώς πολίτες και φορείς καλούνται σε μικρό χρονικό διάστημα να βρουν μηχανικό, να καταβάλουν περί τα 500 ευρώ για τα έγγραφα, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσες κατοικίες τελικά αφορά. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κτισμάτων που αφορά, καθώς η εγκύκλιος αναφέρει ότι υποχρέωση σύνταξης των εγγράφων έχουν όσοι βρίσκονται 300 μετρά από δασικές εκτάσεις ή άλση. Επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» ότι επί της ουσίας επηρεάζεται όλη η χώρα. Αντίστοιχα, προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα κενό καθώς η διαδικασία των δασικών χαρτών δεν έχει ολοκληρωθεί αφού οι αντιρρήσεις δεν έχουν εξεταστεί.

Τα μέτρα προληπτικής προστασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο.

– Τακτικό καθαρισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα που εφάπτονται ή

βρίσκονται σε μικρή απόσταση εξωτερικά της κατοικίας, καθαρισμό εδάφους

(πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων.

– Τακτικό έλεγχο και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμό στεγών

και υδρορροών από καύσιμες ύλες.

– Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο.

– Σύνταξη από τον ιδιοκτήτη ακινήτου σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης.

– Σχεδιασμό των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Σε προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου συμμετείχε χθες, στην Πυλαία και το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη σημειώθηκαν πυρκαγιές τον Απρίλιο και μάλιστα σε υψόμετρα. «Στα Πιέρια, η πυρκαγιά ήταν πάνω από 1.500 μέτρα. Αυτό δείχνει ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, επαναλαμβάνω, με λίγα λόγια και πολλή δουλειά, οργάνωση και θα δώσουμε μάχη. Μόνο αυτό μπορώ να υποσχεθώ».

30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο

Πρόσθετο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία των οικισμών που βρίσκονται εντός ή σε επαφή με τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας θα υλοποιήσει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο. Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων και αφορά σε οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις εντός υψηλών δασών στις περιοχές ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ