Συντάξεις χηρείας: Ποιες είναι οι αλλαγές – Τι ισχύει για το ηλικιακό όριο


Το νέο µέτρο θα αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές.

Το Υπουργείο Οικονομικών μελετά την αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας πιθανότατα µε ρήτρα ανεργίας για όσους δικαιούχους δεν πληρούν το όριο των 55 ετών, όπως διαβάζουμε στο “Εθνος”.

Στο τραπέζι βρίσκεται ρύθµιση που θα πρέπει να θεσµοθετηθεί µέχρι τον Μάιο.

Προσοχή, το καινούργιο σύστηµα µε το όριο των 55 ετών αφορά µόνο νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και µετά.

Η ρύθµιση για τις νέες συντάξεις χηρείας η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαµβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγµή του θανάτου δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσµενούς µέτρου µέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριµένο ποσοστό (π.χ. κάτω από 10%).

Την πρόθεση του υπουργείου να αντιµετωπιστεί το θέµα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας πως «θα νοµοθετήσουµε την αναβολή της έναρξης του µέτρου».

Υπενθυµίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόµος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισµένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγµή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ