Ισραήλ : Έδωσε το «πράσινο φως» για παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα


Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (05/04) πως ενέκρινε το να γίνονται «προσωρινά» παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, μέσω του λιμένα Ασντότ και του σημείου διέλευσης Έρετς, την επομένη της άνευ προηγουμένου προειδοποίησης των ΗΠΑ, πως η υποστήριξή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση καταγράφηκε την ώρα που η διεθνής πίεση εντείνεται στην ισραηλινή κυβέρνηση, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναφέρεται χθες (04/04), για πρώτη φορά, στο ενδεχόμενο να θέσει ως όρο για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας την εφαρμογή από το Ισραήλ «χειροπιαστών» μέτρων, μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή.

Η κυβέρνηση πολέμου ενέκρινε τη «λήψη άμεσων μέτρων για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια» προκειμένου να «αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση» και να «εξασφαλιστεί η συνέχιση» των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακο «για την επίτευξη των στόχων του πολέμου», κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου που δημοσιοποιήθηκε ώρες μετά τη συνδιάλεξή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την «προσωρινή» παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμένα της Ασντότ (περίπου 40 χλμ. βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας) και το φυλάκιο Έρετς.

Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν επίσης να «αυξηθεί η βοήθεια» που παραδίδεται «απευθείας από την Ιορδανία μέσω του (σ.σ. συνοριακού φυλακίου) Κερέμ Σαλόμ», στο νότιο Ισραήλ.

Παραδοχή ευθύνης του Ισραήλ

Εν μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο θάνατος τη Δευτέρα (01/04) σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) μεγέθυνε περαιτέρω τη διεθνή δυσαρέσκεια.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως επρόκειτο για «σοβαρό λάθος».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Τζον Φλίκιγκερ, πατέρας ενός από τους εργαζόμενους που σκοτώθηκαν, του 33χρονου Αμερικανοκαναδού Τζέικομπ Φλίκιγκερ, διαβεβαίωσε πως ο γιος του, πρώην στρατιωτικός, και οι συνάδελφοί του «τηρούσαν όλους τους κανονισμούς και τις διαδικασίες», παρά τη μεγάλη «αυστηρότητά τους», όπως είχαν αξιώσει οι αρχές του Ισραήλ. Σε συνέντευξή της στο δίκτυο ABC News, η Σάντι Λεκλέρκ, η σύντροφος του —απέκτησαν παιδί πρόσφατα— δήλωσε «συντετριμμένη» και απαίτησε «απαντήσεις».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ