Συνέντευξη – Κώστας Βουρδάνος: «Η πάλη δεν είναι μόνο αθλητισμός, είναι νόημα ζωής»


Ο πρώην πρωταθλητής και νυν προπονητής του τμήματος πάλης του Παναθηναϊκού μιλάει στο starsports για τον αθλητισμό, αλλά και το δημιούργημα του το «Σπίτι του Αθλητή»

Σε μια δύσκολη εποχή που οι καταστάσεις έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να αγωνίζονται μόνο για την επιβίωση τους, υπάρχουν ακόμα κάποιοι ρομαντικοί που προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια από το «σπίτι του αθλητή».

Τι είναι όμως το «σπίτι του αθλητή»? Πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποιήθηκε στην Χαλκίδα, αλλά έχει σκοπό να βοηθήσει αθλητές από όλη την επικράτεια, να καλύψει δηλαδή το κενό που αφήνει η πολιτεία η οποία δεν χρηματοδοτεί αθλητές που έχουν το ταλέντο και τις διακρίσεις για να αγωνισθούν σε Πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά δεν μπορούν από μόνοι τους να καλύψουν το δυσβάσταχτο κόστος μιας αποστολής στο εξωτερικό.

Εκεί το «σπίτι του αθλητή» αναλαμβάνει δράση προκειμένου ταλαντούχοι αθλητές φορώντας τα γαλανόλευκα να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, κυνηγώντας παράλληλα τα όνειρα τους. Η δράσεις του όμως δεν περιορίζονται εκεί καθώς με συνεχόμενες ημερίδες «εκπαιδεύει» γονείς και αθλητές για τη διαχείριση της νίκης και της ήττας, την σωστά καθοδήγηση των παιδιών στον αθλητισμό, αλλά και για πολλά ακόμη θέματα.

Ένας πρώην πρωταθλητής της πάλης  και πλέον προπονητής που γεννήθηκε πριν 36 χρόνια στην Χαλκίδα είναι ο κύριος «υπεύθυνος» γι’ αυτό το δημιούργημα. Ένας άνθρωπος με πολλές διακρίσεις που τα βιώματα του από τον αθλητισμό τον οδήγησαν να υλοποιήσει το όραμα του για να σταθεί στο πλευρό κάθε αθλητή που έχει τις δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί οικονομικά από μόνος του.

Ο Κώστας Βουρδάνος εργάζεται εδώ και 12 χρόνια στην Ελληνική αστυνομία και παράλληλα είναι προπονητής στην ομάδα πάλης του Παναθηναϊκού. Πρωταθλητής Ελλάδας για πολλά χρόνια σε εφήβους και άνδρες με την ομάδα της Χαλκίδας (ΠΟΠ), αλλά και με την φανέλα του Εθνικού και του Ολυμπιακού.

Με διακρίσεις σε πανευρωπαϊκούς και μεσογειακούς αγώνες βίωσε τις δυσκολίες που περνάει ένας αθλητής και θέλησε να υποστηρίξει τα νέα παιδιά.

Κώστα είσαι ο άνθρωπος που οραματίστηκε το «Σπίτι» του Αθλητή. Ποια ήταν η αφορμή, ποιος ο λόγος της δημιουργία του ?

Το Σπίτι του Αθλητή έχει ως στόχο τη βοήθεια και την ενίσχυση όλων των αθλητών που την έχουμε ανάγκη.
Όταν ένας αθλητής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λάβει μέρος σε διεθνής αγώνες όπως Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στην ουσία το «Σπίτι του Αθλητή» έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, μια παθογένεια των ομοσπονδιών και της πολιτείας που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα αθλητών που εκπροσωπούν την  Ελλάδα στο εξωτερικό. Και δεν μιλάμε για απλά τουρνουά, αλλά για Πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. 


-Ήταν μια έμπνευση απ τα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τον αθλητισμό.
Είχα και εγώ την ατυχία να αγωνίζομαι σε μια περίοδο που η χώρα μας μαστίζεται  απ την οικονομική κρίση όπως και τα σημερινά παιδιά.

Γεννήθηκε για να βοηθήσει νέους αθλητές, οι οποίοι θέλουν να δοξάσουν την χώρα μας  αλλά δεν μπορούν .

Πόσους αθλητές έχετε υποστηρίξει μέχρι σήμερα?

Το Σπίτι του Αθλητή πρόσφατα είχε την χαρά να βάλει υπό την σκεπή του έναν ταλαντούχο νέο αθλητή του καράτε τον Γιώργο Λιάτο.

Ο Γιώργος είναι πρωταθλητής του Καράτε με πλούσιο βιογραφικό σε διεθνή αγώνες, το σπίτι του αθλητή στήριξε τον Γιώργο ώστε να μεταβεί στο 46ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε που θα γίνει στην Δανία και  να εκπροσωπήσει την Χώρα μας .


Όμως υπό την σκεπή του έχει και έναν άλλο ταλαντούχο αθλητή και πολλά υποσχόμενο τον Νικόλαο Ντουνιά όπου πέρυσι το Σπίτι του Αθλητή τον βοήθησε να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάλης εφήβων .

Ακόμα και μια ανιδιοτελής προσπάθεια όπως η δική σας συναντάει καχυποψία από κάποιους σχετικά με τα κίνητρα σας ?

Οι αθλητές θέλουν να είμαστε δίπλα τους και στις χαρές και στις λύπες και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Με λίγα λόγια, πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία του κάθε αθλητή βρίσκονται ώρες ιδρώτα και κούρασης, βρίσκονται στιγμές απογοήτευσης ή μικρές αποτυχίες, στερήσεις, άγχος, μια αφέλεια που δεν πρόλαβε να ζήσει.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση και όσο και να προσπαθήσει κάποιος να μπει στην θέση τους, ποτέ δεν θα ταυτιστεί απόλυτα μαζί τους αν δεν είναι και ο ίδιος αθλητής. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το άθλημα, από το φύλο, από την αποτυχία ή την επιτυχία, χειροκρότησε τους.

ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ!

Φέτος διοργανώνεται η 3η ημερίδα που απευθύνεται εκτός από τους αθλητές και στους γονείς.

Για 3η συνεχόμενη χρόνια θα πραγματοποιηθεί η Αθλητική Ημερίδα στην Χαλκίδα .
Οι  ημερίδες γίνονται κατά κύριο λόγο να ενημερώνονται οι αθλητές οι γονείς και οι προπονητές για πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουν, έρχονται στην πόλη μας επιστήμονες κορυφαίοι στο είδος τους και μιλούν ,αλλά  και άνθρωποι που δόξασαν την χώρα μας και πρέπει να είναι πρότυπα για εμάς οι Ολυμπιονίκες μας .


Σε αυτήν την ημερίδα το θέμα είναι το εξής :”Έχω και Εγώ Ευθύνη” πως μπορώ να υποστηρίζω το παιδί μου στον αθλητισμό.

Θα έχουμε την τιμή στην Πόλη μας να έρθουν να μιλήσουν Ολυμπιονίκες όπως θα είναι ο Χρυσός ολυμπιονίκης Νίκος Συρανίδης, η δίκης μας Χαλκιδέα Ολυμπιονίκης Στέλλα Τσικούνα  απ τις κορυφαίες στην δισκοβολία, ο Χρυσός Παγκόσμιος Πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης και ένας ακόμη που δεν μπορώ να τον αποκαλύψω ακόμα .


Κύρια Εισηγήτρια θα είναι η Κορυφαία αθλητική ψυχολόγος Φρόσω Πατσού ή οποία ήταν και μεγάλη αθλήτρια του στίβου .
Έχω την χαρά να σας πω ότι αγάπησαν όλοι το Σπίτι του Αθλητή στην Πόλη μας και όλοι σχεδόν οι αθλητικοί σύλλογοι είναι υποστηρικτές σε αυτήν την προσπάθεια.
Πλέον η αθλητική αυτή ημερίδα που γίνεται για 3η φορά έχει γίνει θεσμός.

Παράλληλα είσαι προπονητής στην πάλη του Παναθηναϊκού  Πως προέκυψε η συνεργασία σας ?.

Όπως ξέρετε ήμουν αθλητής του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια όταν άλλαξε η διοίκηση μου έγινε μια πρόταση από τον Φάνη Αναγνώστου όπου για πολλά χρόνια ήμασταν συναθλητές στην Χαλκίδα αλλά και στην εθνική ομάδα .


Να αναλάβουμε σαν προπονητές  το τμήμα πάλης του Παναθηναϊκού  ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά και έτσι δέχτηκα την πρόταση.

Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια αθλητική οικογένεια και μετά να φέρουμε μετάλλια .

Περιέγραψε μας λίγο τον πρόεδρο Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Είναι προσιτός ?

Ο πρόεδρος είναι προσιτός και όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στους αθλητές και στον αθλητισμό.

 
Η πάλη είναι ένα άθλημα που έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, έχει όμως την προβολή και την θέση που τις αρμόζει ?

Τα τελευταία χρόνια ο αθλητισμό περνάει μια μεγάλη κρίση. Όταν δεν υπάρχουν μεγάλες διακρίσεις δεν υπάρχει καθόλου προβολή. Αν καταφέρουμε και φέρουμε μια μεγάλη διάκριση νομίζω ότι θα ζωντανέψει το άθλημα.

Έχουμε πολλά νέα ταλέντα που έχουν όλα τα προσόντα έτσι ώστε η πάλη να ξανα πάρει προβολή .

Πρέπει να στηρίξουμε όλοι  τον αθλητισμό και τους αθλητές μας για να έχουμε υγιή πρότυπα σαν κοινωνία.

Η πάλη δεν είναι μόνο αθλητισμός,  είναι νόημα ζωής.

Δεν είμαι πολιτικός και δεν ασκώ πολιτική.

 
Είσαι υποψήφιος στη δημοτικές εκλογές. Πως προέκυψε η συμμετοχή σου στα κοινά ?

Πάντα με γνώμονα την διαρκή μου προσφορά στον τόπο που μεγάλωσα, με ανιδιοτέλεια, με γνώση, με σκληρή δουλειά, αλλά κυρίως με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα, στοιχεία που με διέκριναν και στην αθλητική μου σταδιοδρομία.

Για να προσφέρω και εγώ με την σειρά μου, να βοηθήσω την πόλη μου και όλους τους αθλητικούς συλλόγους, συνάμα και τους αθλητές, γιατί η Χαλκίδα έχει απόδειξει ότι έχει καλούς αθλητές και  πολλά νέα ταλέντα, θεωρώ λοιπόν και είναι υποχρεώσει όλων μας να είμαστε δίπλα τους, από οποιοδήποτε πόστο.

Δεν πιστεύεις ότι είναι φθορά για κάποιον που να μπαίνει σε αυτή την διαδικασία. Εσύ για παράδειγμα έχεις τη δουλειά σου στην αστυνομία, είσαι προπονητής,  προσφέρεις κοινωνικά  στήριξη στους αθλητές. Από μια τέτοια συμμετοχή μόνο να χάσεις έχεις ?

Αν  εκλεγώ δεν έχω να χάσω κάτι παρά μόνο να δώσω και θα το κάνω με όλη μου την ψυχή.

Απογοητεύτηκες πολλές φορές? Έφτασες κοντά στο να τα παρατήσεις?

Πολλές φορές  απογοητεύτηκα, έφτασα σε σημείο να τα παρατήσω αλλά δεν τα κατάφερα, δεν τα κατάφερα γιατί αγαπώ αυτό που κάνω, ήθελα να προσπαθήσω ξανά να δω ως που μπορώ να φτάσω.

Σαν αθλητής ποια θεωρείς την κορυφαία σου στιγμή ?

-Όλες οι στιγμές στον πρωταθλητισμό είναι ξεχωριστές, ακόμη και όταν έχεις ηττηθεί .

Ποιος είναι για σένα ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής ?

-Θα πω τον Σπύρο Λούη διότι έτρεξε και  ως έπαθλο ζήτησε ένα γαϊδουράκι και ένα κάρο για να μεταφέρει το νερό .

Κώστα κλείνοντας αυτή την συνέντευξη θέλω μια συμβουλή  προς τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

-Τα σημερινά παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι ο  αθλητισμός, περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, αυξάνει τη φυσική κατάσταση και ενισχύει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Οπότε αξίζει να γίνει μέρος της ζωής τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ