Το κινητό μας έχει την συγκεκριμένη λειτουργία για πολύ σοβαρό λόγο
Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει πως το κινητό μας έχει «λειτουργεία πτήσης» την οποία προφανώς την ανοίγουμε όταν μπαίνουμε στο αεροπλάνο.
Τι συμβαίνει όμως αν δεν το πράξουμε ενώ το αεροπλάνο βρίσκεται στον αέρα;
Αρχικά, η λειτουργία υπάρχει για παρεμβολές σήματος – θεωρήθηκε ότι επειδή τα smartphone εκπέμπουν σήματα στην ίδια ζώνη συχνοτήτων με τα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης του αεροπλάνου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργεία.
Αλλά αυτή η θεωρία σύντομα καταρρίφθηκε, σύμφωνα με το Live Science, ιδιαίτερα αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ζήτησε από έναν ανεξάρτητο φορέα το 1992 να εξετάσει εάν οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ενεργοποιημένες τις ηλεκτρονικές συσκευές ενώ πετούν.
Η Ραδιοτεχνική Επιτροπή Αεροναυπηγικής (RTCA), δεν βρήκε παρεμβολές – γι’ αυτό μπορούμε όλοι να χρησιμοποιούμε τους φορητούς υπολογιστές και τα smartphone μας ενώ πετάμε.
Το πραγματικό ερωτηματικό βρίσκεται στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας – τα οποία απενεργοποιούνται όταν ενεργοποιείτε τη λειτουργεία αεροπλάνου.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ιστότοπο μέσων ενημέρωσης, The Conversation, το πρόβλημα έγκειται στην παρεμβολή εδάφους.
Επομένως, αν όλοι σε ένα αεροπλάνο κάνουν κύλιση στο Instagram ή συνομιλούν στο τηλέφωνο ταυτόχρονα, όλες αυτές οι επιπλέον συσκευές θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπερφορτώσουν τον πύργο πάνω από τον οποίο πετούν.
Επιπλέον, πολλά από τα τηλέφωνά μας χρησιμοποιούν πιο προηγμένη τεχνολογία από ποτέ, ιδιαίτερα καθώς κάνουμε τη μετάβαση στο 5G.
Ο καθηγητής Doug Drury, Επικεφαλής Αεροπορίας στο CQUniversity Australia, έγραψε στο The Conversation: «Η αεροπορική βιομηχανία επισημαίνει ότι το φάσμα εύρους ζώνης ασύρματου δικτύου 5G είναι αξιοσημείωτα κοντά στο δεσμευμένο φάσμα εύρους ζώνης της αεροπορίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης κοντά σε αεροδρόμια που βοηθούν με την προσγείωση του αεροσκάφους».