Οι διοικητικές «αμαρτίες» της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν έχουν τέλος
Ένα πρόστιμο από το Κέντρο Έλεγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έρχεται να θέσει νέα εμπόδια στην προσπάθεια διάσωσης της Folli Follie.
Το πρόστιμο έρχεται να καταδείξει πως οι διοικητικές «αμαρτίες» της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν έχουν τέλος και πως οι δυσάρεστες εκπλήξεις παραμονεύουν στη γωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το Κέντρο Έλεγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων σε φορολογικό έλεγχο που διενήργησε στη Folli Follie για τη χρήση 2012 βεβαίωσε παραβάσεις σχετικές με ενδοομιλικές τιμολογήσεις (transfer pricing) και επέβαλε πρόστιμο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν και άλλες παραβάσεις για την ίδια χρήση.
Το πρόστιμο κοινοποιήθηκε στη Διοίκηση της Folli Follie, η οποία δρομολόγησε τις διαδικασίες της ενδικοφανούς προσφυγής, αμφισβητώντας τα ευρήματα του ΚΕΜΕΕΠ. Με την υποβολή της προσφυγής ρυθμίσθηκε και το 50% του προστίμου.
Πηγές του ελεγκτικού μηχανισμού θεωρούν πως τα επιβαρυντικά ευρήματα της χρήσης του 2012 θα επαναληφθούν και σε άλλες χρήσεις. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, ήτοι διαπιστωθεί ότι και οι λοιπές χρήσεις της Folli Follie βρίθουν από παραβάσεις σχετικές με transfer pricing, τότε η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες «φορό – καμπάνες» που θα καταστήσουν πολύ πιο δυσχερή τη διάσωση της.
Αυτό που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί είναι το εάν η PwC, η οποία έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017 της εταιρείας, έχει αναλάβει να εκδώσει και το φορολογικό πιστοποιητικό της εισηγμένης για το 2017.
Υπενθυμίζεται πως η PwC έχει εντοπίσει λογιστικές διαφορές στον ισολογισμό της μητρικής Folli Follie και συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει αποκλίσεις 80 -90 εκατ. ευρώ, από μεγέθη που αφορούσαν σε άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και απαιτήσεις, που δεν τεκμηριώνονταν.