Τριχοφυΐα: Για ποιο λόγο αναπτύσσονται τρίχες στις θηλές;


Οι τριχωτές θηλές σπάνια προκαλούν ανησυχία και συνήθως δεν αποτελούν σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό, οπότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Σχεδόν κάθε μέρος του δέρματος ενός ατόμου καλύπτεται από τρίχες και τριχοθυλάκια. Σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως το πάνω μέρος του κεφαλιού, τα μαλλιά συνήθως μακραίνουν και παχαίνουν, ενώ σε άλλα σημεία είναι λεπτά και διάφανα.

Γρήγορες πληροφορίες για τις τριχωτές θηλές

  • Δεν είναι γνωστό πόσο συνηθισμένες είναι οι τριχωτές θηλές ή πόσες γυναίκες τις έχουν.
  • Πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν την πάθηση και αντιθέτως τη διαχειρίζονται μόνες τους.
  • Είναι πιθανό τα μαλλιά που παλιά ήταν λεπτά και ανοιχτόχρωμα να γίνουν τραχιά και σκούρα με την ηλικία.

Αιτίες τριχωτών θηλών στις γυναίκες

Υπάρχουν αρκετοί βαθύτεροι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη τριχών στη θηλή. Αυτά είναι:

  • Ορμονικές αλλαγές και διακυμάνσεις. Οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι αλλαγές στην ανάπτυξη και το χρώμα των μαλλιών της θηλής. Μερικές κοινές ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να συμβούν όταν μια γυναίκα είναι στα 20 και στα 30 της, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή της όψης των μαλλιών της θηλής ή να γίνουν αισθητές για πρώτη φορά.
  • Υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών. Είναι πιθανό οι ορμονικές ανισορροπίες να προκαλέσουν τριχωτές θηλές. Η υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, μπορεί να προκαλέσει τριχοφυΐα, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: λιπαρό δέρμα που μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα και ακμή διακοπή της εμμήνου ρύσεως, αύξηση της σκελετικής μυϊκής μάζας, ανδρική φαλάκρα. Εάν υπάρχει υποψία υπερπαραγωγής ανδρικών ορμονών, καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό που μπορεί να το επιβεβαιώσει με μια απλή εξέταση.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) εμφανίζεται λόγω ορμονικής ανισορροπίας. Το PCOS είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών. Τα κοινά συμπτώματα του PCOS είναι: ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους, κύστεις ωοθηκών, υπερβολική τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα σημεία, όπως οι θηλές. Το PCOS πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Οι παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστη τριχοφυΐα. Φάρμακα, όπως η τεστοστερόνη, τα γλυκοκορτικοστεροειδή και ορισμένα άλλα φάρμακα ανοσοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν τριχωτές θηλές.
  • Σύνδρομο Cushing. Το σύνδρομο Cushing είναι μια άλλη κατάσταση που προκαλείται από ορμονική ανισορροπία. Όταν εμφανίζεται, υπάρχει περίσσεια κορτιζόλης στο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει πολλά συμπτώματα, όπως: αυξημένη τριχοφυΐα μη φυσιολογικές εμμηνορροϊκές περιόδους, υψηλή πίεση του αίματος, συσσώρευση λίπους στο στήθος και την κοιλιά, ενώ τα χέρια και τα πόδια παραμένουν λεπτά, συσσώρευση λίπους στο πίσω μέρος του λαιμού και των ώμων, ένα στρογγυλεμένο και κόκκινο, πρησμένο πρόσωπο, μώλωπες, μεγάλες μωβ ραγάδες, αδυναμία στους βραχίονες και τους μηρούς, χαμηλή λίμπιντο, προβλήματα με τη γονιμότητα, αλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη, υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Το σύνδρομο Cushing είναι αρκετά σπάνιο και η αιτία συνήθως σχετίζεται με τη λήψη φαρμάκων με γλυκοκορτικοστεροειδή, αντί να υπερπαράγεται από μόνο του ο οργανισμός την ορμόνη. Είναι πιθανό, ωστόσο, η αιτία να είναι ένας όγκος στον πνεύμονα, την υπόφυση ή τα επινεφρίδια.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Το ψαλίδι νυχιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κόψιμο των μαλλιών της θηλής. Η θεραπεία για τις τριχωτές θηλές δεν είναι συνήθως απαραίτητη για λόγους υγείας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες με την πάθηση προτιμούν να προσπαθήσουν να μειώσουν ή να απαλλαγούν από την εμφάνιση τριχών στις θηλές τους για καλλυντικούς σκοπούς. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες μπορούν να δοκιμάσουν και να το κάνουν αυτό:

  • Κούρεμα των μαλλιών της θηλής
  • Αποτρίχωση
  • Αποτρίχωση με λέιζερ
  • Ορμονική θεραπεία 

Οι παραπάνω θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως για την αφαίρεση και τη μείωση των τριχών της θηλής και συνήθως έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, ο καθαρισμός ή η χρήση κρέμας αποτρίχωσης για τη θεραπεία της πάθησης δεν συνιστάται, καθώς αυτές οι μέθοδοι είναι συνήθως πολύ σκληρές για αυτήν την ευαίσθητη περιοχή και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και βλάβη.

Σε ποιο σημείο πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;

Οι τριχωτές θηλές στις γυναίκες είναι αρκετά συχνές και συνήθως δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε γιατρό. Ωστόσο, εάν συνοδεύονται από άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα, καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού. Ένας γιατρός θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν μια υποκείμενη αιτία, όπως το PCOS, προκαλεί την ανάπτυξη των τριχών της θηλής. Εάν ναι, θα δώσουν συμβουλές και φαρμακευτική θεραπεία για να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης. Ένας γιατρός θα μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει πώς να αφαιρέσετε τις τρίχες της θηλής με ασφάλεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ