Στον πόλεμο για την βελτίωση της καθημερινότητας και στο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης επικεντρώνει πλέον όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση.
Μετά την τριήμερη μάχη στη Βουλή και τις αποχωρήσεις των δυο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού το Μαξίμου αλλάζει ρότα και περνάει σε ολική αλλαγή ατζέντας χωρίς βεβιασμένες κινήσεις. Δεν ξεχνάμε την υπόθεση των Τεμπών, αλλά δεν σερνόμαστε πίσω από την τοξική ατζέντα της αντιπολίτευσης είναι οι οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα γαλάζια στελέχη.
Στόχος είναι να μπουν βαθιά στα ζητήματα της καθημερινότητας. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 830 ευρώ. «Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής, βάζοντας σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση να μην οδηγήσει -και πιστεύω ότι κινείται στο επίπεδο που αυτό δεν θα συμβεί- νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό από εδώ και στο εξής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο νέος βασικός μισθός ξεκλειδώνει αυξήσεις σε 18 επιδόματα, μεταξύ αυτών, το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας ενώ συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα ύψη των τριετιών που έχουν «ξεπαγώσει» έπειτα από 12 χρόνια. Διακηρυγμένος στόχος άλλωστε είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ. «Ανακουφίζει σίγουρα τους εργαζόμενους, δίχως όμως -είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία- να θίγει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εμφανές ότι θέλει να μελετήσει με ηρεμία τα νέα δεδομένα και θα λάβει όπως λέγεται τις αποφάσεις του τις επόμενες μέρες. Τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά τις παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου θα καλυφθούν με εσωτερική αναδιάταξη η οποία δεν θα προσλάβει χαρακτήρα ανασχηματισμού και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να μετακινηθούν υπουργοί από τα πόστα που κατέχουν σήμερα.
Ανασχηματισμός γιοκ προσώρας
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr δεν πρέπει να θεωρείται πιθανός ένας έκτακτος ανασχηματισμός για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός σε αυτό το timing θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε ενόψει των ευρωεκλογών.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι ανασχηματισμοί δυσαρεστούν πάντα περισσότερους από όσους ικανοποιούν και αυτή τη στιγμή η ΝΔ χρειάζεται τη συμβολή όλων των στελεχών να τρέξουν και να δώσουν τη μάχη για τις κάλπες. Πρέπει να τρέξουν όλοι και όχι μόνο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Άλλωστε, από την μαχητικότητα που θα επιδείξουν οι γαλάζιοι σε αυτό το τελευταίο κατοστάρι των 75 περίπου ημερών, θα κριθούν αρκετά και για το πολιτικό τους μέλλον εντός κυβέρνησης.
Η μεγάλη κινητοποίηση για την εκλογική μάχη φάνηκε άλλωστε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης έκρουσε για ακόμη μια φορά το καμπανάκι προς τους πολίτες για την κάλπη των ευρωεκλογών: «όλα αυτά αναδεικνύουν και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου. Από τη μία μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας.
Χρειάζονται συνεπώς ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».