Ο Γιωργος Τουμπανιάρης είναι ερασιτέχνης δύτης αλλά με την εμπειρία του επαγγελματία.
Του Κώστα Πλιάκου
Φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί χρόνια τους βυθούς των θαλασσών στις οποίες βουτά και ο Κορινθιακός Κόλπος όπου έχει επιλέξει να ζει, είναι από τις αγαπημένες του θάλασσες λόγω του φυσικού του κάλους, των κοραλλιών αλλά των ναυαγίων του. Στον Κορινθιακό Κόλπο ξεχωρίζουν δύο ναυάγια, το Νέστος και το Στυμφαλία ενώ υπάρχουν και υπολείμματα ενός αρχαίου ναυαγίου στην περιοχή της Ψάθας.
Ο Γιώργος Τουμπανιάρης έχει φωτογραφίσει και βιντεοσκοπήσει πολλές φορές τα συγκεκριμένα ναυάγια τα οποία λόγω και του σχετικά μικρού βάθους στο οποίο βρίσκονται, γίνονται πόλος έλξης από δύτες.
Το ναυάγιο του Στυμφαλία βρίσκεται κοντά στο Αλεποχώρι. Ήταν μια παλιά υδροφόρα που μετέφερε νερό στη Λέρο και που είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα από την Ιταλία. Στη δεκαετία του 70 αποσύρθηκε και το 1978 το πολεμικό ναυτικό τη μετέφερε στην Κορινθιακό όπου θα δοκιμαζόταν πάνω στο πλοίο, το αντιαεροπορικό Άρτεμις.
Όμως μια θαλασσοταραχή βύθισε το πλοίο και σήμερα στέκεται στο βυθό της θάλασσας σε βάθος 40 μέτρα. Το ναρκαλιευτικό Νέστος βρίσκεται στον Ψαθόπυργο, στο όριο μεταξύ Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου.
Βυθίστηκε το 1941 μετά από αεροπορική επίθεση Γερμανικών βομβαρδιστικών. Είναι βυθισμένο σε όρθια θέση σε βάθος από 24 έως 48 μέτρα λόγω της μεγάλης κλίσης του βυθού. Η περιοχή έχει έντονα ρεύματα γι αυτό και στο συγκεκριμένο ναυάγιο η ορατότητα συνήθως είναι χαμηλή.
Και τα δύο ναυάγια είναι πολύ ωραία όπως λέει ο Γιώργος Τουμπανιάρης και έχουν εξελιχθεί σε τεχνητούς υφάλους φιλοξενώντας χιλιάδες ψάρια. Ο Κορινθιακός είναι μια μικρή Μεσόγειος λέει ο Γιώργος Τουμπανιάρης. Έχει μεγάλη θαλάσσια ζωή, δελφίνια, χελώνες και μικρά δάση από κοράλλια από την πλευρά της Πελοποννήσου.
Συναντά κανείς αποικίες από γοργονίες, που σπάνια συναντιούνται σε ελληνικές θάλασσες, και έχουν εντυπωσιακές κίτρινες και κόκκινες συστάδες, ενώ μπορεί να δει κανείς και λίγες ροζ που θεωρούνται σπάνιες.
Το γεγονός ότι συναντά κανείς γοργονίες στη συγκεκριμένη περιοχή οφείλεται στο ότι υπάρχουν γλυκά νερά από τα ποτάμια της περιοχής, τα νερά είναι κρύα, υπάρχουν ρεύματα και σκιά.
Οι κοραλλένιοι κήποι του Κορινθιακού περιλαμβάνουν ακόμη δεντροφιλιές, αξινέλες, γιούσουρι και άλλα.