Απλές συμβουλές σε γονείς για το πώς θα εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι στην οικογένεια διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα
Η πρόσφατη εξομολόγηση της Κέιτ Μίντλετον ότι πάσχει από καρκίνο και υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες, μαζί με την έκκλησή της για ιδιωτικότητα, αλλά και την αναφορά στα παιδιά της και πως θα έπρεπε να τους εξηγήσει τη νέα κατάσταση, έφερε στο προσκήνιο μία αγωνία πολλών γονιών για το πώς θα μπορούσαν να μιλήσουν στα παιδιά τους σε ανάλογη περίπτωση.
Μία φιλανθρωπική οργάνωση στη Βρετανία η Macmillan Cancer Support προσφέρει συμβουλές.
Όπως ότι αν δεν εξηγήσεις τη νέα πραγματικότητα του τι συμβαίνει, τότε «μπορεί να τα κάνεις να αισθάνονται πιο ευάλωτα».
“Τα παιδιά γνωρίζουν συχνά πότε κάτι σοβαρό επηρεάζει την οικογένεια και τα άτομα με τα οποία είναι κοντά. Είναι σημαντικό να τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν ανοιχτά για τους φόβους και τις ανησυχίες τους”, ανέφερε η οργάνωση.
Τα οφέλη από το να τους ενημερώσετε μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν το να τους δείχνετε ότι τους εμπιστεύεστε, βοηθάει να νιώσετε πιο κοντά και να τους βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν καλύτερα δύσκολες καταστάσεις στη ζωή.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται επειδή πιθανότατα θα χρειαστείτε χρόνο για να αντιμετωπίσετε πρώτα τα δικά σας συναισθήματα, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ειδικό νοσηλευτή, ψυχολόγο ή σύμβουλο.
Όταν πρόκειται να κάνετε την ομιλία, πρέπει είστε όσο πιο προετοιμασμένοι μπορείτε και να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
«Μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε τις ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ένα παιδί και τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε για να εξηγήσετε τα πράγματα».
Επίσης θα πρέπει να σκεφτείτε πού θα κάνετε τη συζήτηση – θα πρέπει να είναι κάπου που τα παιδιά σας μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
«Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, είναι καλύτερο να είναι όλα μαζί, καθώς αυτό τους εμποδίζει να αισθάνονται ότι τα αδέρφια τους ξέρουν περισσότερα από αυτά. Αν τους το πείτε χωριστά, κάντε το όσο πιο σύντομα γίνεται. Μερικά παιδιά μπορεί να αναρωτιούνται γιατί τους είπαν τελευταία».
Επίσης, να αποφεύγετε να το πείτε μόνο στα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς αυτό μπορεί να τα επιβαρύνει.
Ως γονιός, πιθανότατα θα γνωρίζετε καλύτερα πώς να προσεγγίσετε και να μιλήσετε στο παιδί σας, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε αυτά τα πράγματα:
- Δείτε την πρώτη συζήτηση ως σημείο εκκίνησης – είναι η αρχή μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας σταδιακής παροχής στα παιδιά σας, μικρών, σχετικών πληροφοριών και σιγουριάς.
- Αφήστε τη συζήτηση να κατευθύνεται από τις αντιδράσεις των παιδιών σας και τις ερωτήσεις που κάνουν.
- Ακούστε τα
- Προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις που τους ενθαρρύνουν να εκφράσουν αυτό που σκέφτονται, αντί να απαντήσουν μονολεκτικά ή με δύο λέξεις.
Είναι καλύτερο να είμαστε ειλικρινείς και να μην κάνουμε τα πράγματα να ακούγονται λιγότερο σοβαρά από ό,τι είναι.
Είναι επίσης καλό να το πείτε εάν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις τους.