Στην Άγκυρα έφτασε σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας για επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, την τέταρτη στα χρόνια της θητείας του ως πρωθυπουργός
Ακολούθως έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση που κράτησε δύο ώρες.
Τούρκοι αξιωματούχοι υποδέχονται τον πρωθυπουργό κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο
Μετά τα τετ α τετ των δύο ηγετών, ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες και η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.
H σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, συνομιλεί με τη σύζυγο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Εμινέ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία στην Άγκυρα
Ο Ερντογάν ζήτησε τους «8» πραξικοπηματίες – Τσίπρας: Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη
Βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος και για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν να αναλάβουν Ελλάδα και Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά ην πολύωρη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε ξεκάθαρα το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη.
«Στείλτε πίσω τους 8 πραξικοπηματίες»
Η Τουρκία θεωρεί πως οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσφέρει καταφύγιο σε τέτοια πρόσωπα και να «περιθάλπει φυγάδες».
Ο πρωθυπουργός ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το θέμα των οκτώ έχει εξαντληθεί στις διμερείς συζητήσεις, σημειώνοντας ότι η χορήγηση ασύλου έχει αποφασιστεί από ανεξάρτητα δικαστήρια στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα παρέμβασης.
Προσέθεσε πως η Ελλάδα στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες, ενώ υπενθύμισε πως την βραδιά του πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Παζάρι» για τη Χάλκη με τους μουφτήδες της Θράκης
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «το θέτουν πάντα οι Έλληνες πρωθυπουργοί, και τους απαντώ, ελάτε να συζητήσουμε για τους μουφτήδες στην Θράκη».
«Ειλικρινής διάλογος»
«O διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις τους με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Πρόσθεσε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».
«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας».
Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο Πρόεδρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μια χώρας που υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία και καταδικάζει κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.
Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ’ αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.
«Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε» είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.
«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης»
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Θύμισε ότι η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.
Τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
«Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες γαι τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Ως προς το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.
Σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα και η Τουρκία.
Τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.
«Συμφωνήσαμε ότι το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι συμφωνήσαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από μια κρίση που την ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια.
«Τονίζω τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης»
Συνομίλησαμε για τη συνεργασία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των ροών, για την ανάγκη αύξησης των επιστροφών και την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών, είπε ο πρωθυπουργός.
Συζήτησαμε και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής.
Τονίζω τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίηθηκαν τα περασμένα χρόνια.
Δείτε τις δηλώσεις και την κοινή συνέντευξη τύπου