Δώστε τέλος στα κλουβιά!


Εκατοντάδες εκατομμύρια παραγωγικά ζώα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα σε κλουβιά, κάτω από αβάσταχτες, οδυνηρές συνθήκες. Επιστήμονες που ειδικεύονται στην ευημερία των ζώων, συμφωνούν ότι ο περιορισμός τους σε κλουβιά επιβαρύνει σοβαρότατα την ευημερία τους, τη θεμελιώδη ύπαρξή τους και τα υποβιβάζει σε απλές μονάδες παραγωγής.

Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα των παραγωγικών ζώων μέσα σε κλουβιά, θα παρουσιάσει η Μ.Κ.Ο. «Compassion in World Farming» μαζί με τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8, 10557, Αθήνα) την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 17:30. Η δράση είναι μέρος μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας που ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την χρήση των κλουβιών στην εκτροφή των ζώων και στοχεύει να ενώσει όλη την ήπειρο ενάντια στη βάναυση μεταχείρισή τους.

Με αφορμή την εκδήλωση έναρξης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέλος στα Κλουβιά», η κυρία Όλγα Κίκου από την «Compassion in World Farming» μίλησε στο Τvxs.gr για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ζώων, την πληροφόρηση πάνω στο θέμα και τι μπορεί να κάνει η κοινωνία.

Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία αυτής της εκδήλωσης; Έχουν γίνει στο παρελθόν αντίστοιχες εκστρατείες από την «Compassion in World Farming»;

Η «Compassion in World Farming» είναι μια διεθνής ΜΚΟ που δουλεύει πάνω στο θέμα της προστασίας παραγωγικών ζώων εδώ και 50 χρόνια. Είχαμε στο παρελθόν και άλλες εκστρατείες κι έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα. Αλλά αυτή τη φορά ελπίζουμε να βρούμε ένα τρόπο ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο και να ενημερωθεί περισσότερο ο κόσμος για την πρακτική αυτή που ακολουθείται σε ένα μεγάλο της κτηνοτροφίας και απευθυνόμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσουμε να μπει τέλος στην χρήση κλουβιών για τα παραγωγικά ζώα.

Υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των παραγωγικών ζώων που περνούν το σύνολο ή μέρος της ζωής τους σε κλουβιά;

Στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια ζώα που ζουν σε κλουβιά. Αυτά τα νούμερα βέβαια βασίζονται σε αριθμούς που έχουν δώσει τα κράτη μέλη χωρίς να έχουν κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους, γι΄αυτό θεωρούμε ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ζώα που ζουν κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω ότι περίπου το 84% των ορνίθων εκτρέφονται σε κλουβιά, αλλά έχουμε και αρκετά κουνέλια και χοιρομητέρες. Φυσικά αυτά τα νούμερα αφορούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κι όχι ζώα που εκτρέφονται σε χωριά.

Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ζώων; Δώστε μιας μια εικόνα.

Η εκτροφή σε κλουβιά προκαλεί στα ζώα έντονο πόνο, καθώς περιορίζει σοβαρά τις κινήσεις τους και αποτρέπει να εκτελέσουν σχεδόν κάθε φυσιολογική συμπεριφορά τους. Οι όρνιθες είναι περιορισμένες σε πολύ μικρό χώρο και δεν έχουν την ευχέρεια να κινηθούν να τρέχουν ή να πετάξουν. Επίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καθαρό αέρα και το φως του ήλιου, καθώς η εκτροφή τους γίνεται σε κλειστά συστήματα. Αλλά αντίστοιχες είναι και οι συνθήκες εκτροφής των κουνελιών, που περνούν όλη τους τη ζωή σε γυμνά κλουβιά, ενώ οι χοιρομητέρες αναγκάζονται να θηλάσουν τα μικρά τους σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο. Δεν μπορούν να κινηθούν, ούτε να γυρίσουν πλευρό και μένουν ξαπλωμένες μέχρι να τελειώσει η περίοδος του θηλασμού.

Λίγοι είναι αυτοί που κινητοποιούνται για το θέμα της εκτροφής παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα. Γιατί πιστεύεται ότι συμβαίνει αυτό;

Αρχικά δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Επίσης υπάρχει γενικά μια ιεράρχηση των ζώων. Τα ζώα συντροφιάς βρίσκονται πιο ψηλά στην κλίμακα επειδή ζουν μαζί μας. Τα παραγωγικά ζώα επειδή τα βρίσκουμε στο πιάτο μας, μάλλον δεν θέλουμε να ξέρουμε από που προέρχονται και τι έχουν περάσει. Βλέπουμε όμως ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί πολύ το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων. Οι έρευνες και τα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω τις κτηνοτροφίας στον πλανήτη γίνονται ολοένα και πιο γνωστές στον κόσμο. Επίσης υπάρχουν και πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση ζωικών προϊόντων επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Και γενικά θα λέγαμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε σχέση με το παρελθόν για το θέμα. Παρόλο που αυτά τα στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι τα ποσοστά παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος συνεχώς αυξάνονται σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς την έκταση αυτών των χωρών και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό σε όλο τον κόσμο.

Πως μπορούμε να διδάξουμε στους ανθρώπους ότι κάθε ζώο είναι ένα πολυσύνθετο πλάσμα κι άρα θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις πρακτικές κτηνοτροφίας ανάλογα;

Όλα ξεκινάνε από το ίδιο το άτομο που θα πρέπει να ενημερώνεται μόνο του. Σε μια εποχή που υπάρχει ελεύθερη ενημέρωση στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να δραστηριοποιηθεί. Ωστόσο είναι καιρός να φροντίσει και η πολιτεία για το κοινό καλό όλων κι όχι μόνο συγκεκριμένων ομάδων, δηλαδή κτηνοτρόφων, βιομηχανιών με ζωοτροφές και φυτοφάρμακα και φαρμακευτικών που χορηγούν ορμόνες στα ζώα. Είναι ένα μεγάλο σύστημα γύρω από την κτηνοτροφία που έχει τα πλοκάμια του παντού. Κι αυτό εμποδίζει τη διάχυση της πληροφόρησης, αλλά και την προοπτική αλλαγής. Το λόμπι όλης αυτής της βιομηχανίας είναι δυστυχώς πολύ ισχυρό.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της εκδήλωσης και μπορεί να βοηθήσει ο καθένας μας ξεχωριστά;

Εμείς προσπαθούμε με αυτή την καμπάνια να ενημερώσουμε το κοινό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση των παραγωγικών ζώων. Και κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέλος και να υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (αίτηση) ζητώντας από την Ευρώπη να απαγορεύσει τη χρήση κλουβιών στην κτηνοτροφία. Αν ο αριθμός ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, μπορεί να υπάρξει ένα μέλλον χωρίς κλουβιά. Είναι καιρός να αρχίσει να κινητοποιείται και η Ελλάδα, γιατί μέχρι στιγμής ακόμα και οι φιλοζωικές οργανώσεις ασχολούνται κυρίως με τα ζώα συντροφιάς. Είναι σημαντικό να δει η Ευρώπη ότι κι η Ελλάδα ανταποκρίνεται κι ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ