Διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε στα vegan τρόφιμα


Η διατροφή για όσους έχουν αλλεργίες είναι μια δύσκολη, πολύπλοκη υπόθεση. Πολλές φορές αντικαθιστούν το γάλα ή τα ψάρια με προϊόντα vegan. Και αυτά όμως θέλουν προσοχή. Όπως προειδοποιεί η βρετανική Αρχή τροφίμων δεν είναι πάντοτε ασφαλή.

Η βρετανική Αρχή Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA), άρχισε νέα ενημερωτική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλει να ενημερώσει το κοινό για τους δυνητικούς κινδύνους από την απρόσεκτη κατανάλωση των χορτοφαγικών τροφίμων.

Έναυσμα για την εκστρατεία αποτέλεσαν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε. Το 62% των συμμετεχόντων πασχόντων από τροφική αλλεργία, δήλωσαν ότι τα vegan τρόφιμα «είναι πάντοτε ασφαλή για κατανάλωση».

Η εκστρατεία συνιστά στους καταναλωτές να ελέγχουν πάντοτε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες των τροφίμων. Εκεί αναγράφεται συνήθως η έκφραση «μπορεί να περιέχει ίχνη….» και ακολούθως κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επιμόλυνση των τροφίμων με κάποιο αλλεργιογόνο, κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.
Η εκστρατεία της FSA απευθύνεται πρωτίστως στους πάσχοντες από αλλεργία:

Στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Στα αυγά
Στο ψάρι

Στα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μαλάκια)
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί ασθενείς με αλλεργία σε ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, πιστεύουν απόλυτα στην ασφάλεια των vegan προϊόντων», δήλωσε η κυρία Emily Miles, εκτελεστική διευθύντρια της FSA. «Δυστυχώς, η πραγματικότητα της παρασκευής των τροφίμων σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης των χορτοφαγικών προϊόντων με ζωικής προελεύσεως συστατικά, όταν αυτά παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο».
Το περασμένο καλοκαίρι, αναλύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δείξει ότι το ένα τρίτο από τα τρόφιμα που προωθούνται ως χορτοφαγικά, περιέχουν και ζωικής προελεύσεως συστατικά. Αυτά ήταν κυρίως αυγά και γάλα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες.

 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ