O Πούτιν επανεξελέγη πρόεδρος της Ρωσίας – Αντιδράσεις από τη Δύση


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισε ακόμη μία προεδρική θητεία στη Ρωσία, με τα πρώτα αποτελέσματα να τον δίνουν στο 87,97%, και προσπάθησε να στείλει το μήνυμα ότι πλέον είναι ακόμη δυνατότερος.

«Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δείχνουν την «εμπιστοσύνη» των Ρώσων στην εξουσία… θα επιτρέψουν στην ρωσική κοινωνία να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επινίκια ομιλία του στο εκλογικό του στρατηγείο η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Η Ρωσία δεν θα αφεθεί «να εκφοβισθεί» ούτε «να συντριβεί» τόνισε ο Πούτιν. ««Μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, μικρή σημασία έχει ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι παρόμοιο στην ιστορία. Αυτό δεν λειτούργησε σήμερα και δεν θα λειτουργήσει στο μέλλον».

Οι στόχοι της νέας θητείας Πούτιν

«Έχουμε πολλούς συγκεκριμένους και σημαντικούς στόχους να φέρουμε εις πέρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας και την ελπίδα τους ότι θα κάνουμε όλα όσα προβλέπονται», είπε.

Προτεραιότητα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι να εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και να ενισχύσει τον στρατό, είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή και αυτούς τους στόχους που ο ίδιος και η κυβέρνησή του θεωρούν ότι αποτελούν προτεραιότητα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία κάθε μέρα και έχουν των πρωτοβουλία στο μέτωπο», είπε.

Οι όροι για εκεχειρία

«Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποτελεί επιλογή.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με την γαλλική πρόταση για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο μέτωπο», δήλωσε.

Η αναφορά στον Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Πούτιν «αποκάλυψε» ότι είχε συμφωνήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία περιλαμβανόταν ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και «είναι λυπηρό που πέθανε».

Ο βασικός όρος για την ανταλλαγή ήταν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα επέστρεφε στην Ρωσία.

Η διαμαρτυρία εναντίον του που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση κατά την εκλογική διαδικασία δεν είχε αποτέλεσμα, είπε, αλλά οι άνθρωποι που εμπόδισαν άλλους ανθρώπους να ψηφίσουν με πράξεις βανδαλισμού θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Ποιοι ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Πούτιν για την επανεκλογή του – Αντιδράσεις από την Δύση

Από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, σύμμαχος και φίλος του, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, της Βολιβίας και η Κίνα, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια.

«Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της», δήλωσε στον Τύπο ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

Η Ουκρανία και η Δύση αντίθετα δεν χαιρέτησαν το αποτέλεσμα των εκλογών

Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.
«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Γερμανία: Ενδεικτικά, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «ψευδοεκλογές», το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται μέσω X: «Οι ψευδοεκλογές στην Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Πούτιν κυβερνά αυταρχικά, βασίζεται στην λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι “εκλογές” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και μια ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

Βρετανία: Την απουσία «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στην Ρωσία κατήγγειλε μέσω του Χ (πρώην Twitter), ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον κατήγγειλε «την παράνομη οργάνωση εκλογών στο ουκρανικό έδαφος, την απουσία επιλογής για τους ψηφοφόρους και την απουσία ανεξάρτητου ελέγχου (της εκλογικής διαδικασίας) από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη».

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία δεν είναι νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες». «Η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» και, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ