6 σημάδια ότι έχεις υψηλή τεστοστερόνη


Το να προσπαθείς να εξισορροπήσεις τα επίπεδα των ορμονών σου είναι σαν ένας ντελικάτος χορός. Το ενδοκρινικό σύστημα παράγει οιστρογόνα, τεστοστερόνη και προγεστερόνη, όπως και διάφορες άλλες ορμόνες. Η μία αλληλεπιδρά με την άλλη. Πολλές φορές όμως χωρίς επιτυχία. “Οι ορμόνες μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού, όπως και του μεταβολισμού. Ρυθμίζουν τις διάφορες χημικές αντιδράσεις και μας βοηθούν να διατηρήσουμε την ομοιόσταση και την εσωτερική ισορροπία,” εξηγεί η Natalya Fazylova. Η Natalya είναι σύμβουλος υγείας στο Rebalance της Νέας Υόρκης.

Οι δύο κύριες αναπαραγωγικές ορμόνες μίας γυναίκας είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, αλλά τυχαίνει να παράγουμε και τεστοστερόνη. “Μερικές φορές τα επίπεδα παραγωγής της ξεφεύγουν και καταλήγουμε να έχουμε διάφορα συμπτώματα και δυσλειτουργίες,” αναφέρει.

Τι προκαλεί η τεστοστερόνη στο γυναικείο σώμα;
Στις γυναίκες, η ορμόνη παράγεται από τα ωάρια και τους επινεφριδιακούς αδένες. Έτσι, όταν παράγεται υψηλή τεστοστερόνη, πιθανότητα θα υπάρχουν και διάφορα συμπτώματα: “Το πιο σύνηθες είναι οι Πολυκυστικές Ωοθήκες και Συγγενής υπερπλασία των Επινεφριδίων,” εξηγεί η Fazylova. Οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν διάφορες διαταραχές στον κύκλο. Δυσκολίες στο να μείνει κάποια έγκυος, ανδρική τριχοφυΐα, ακμή και αύξηση του βάρους.”

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν διάφορες λειτουργίες, όπως τις ανωμαλίες στον κύκλο. Την αυξημένη τριχοφυΐα (ή και τριχόπτωση), ακμή, αυξημένη μυϊκή δύναμη και αλλαγή στο βάρος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, μερικά από τα πιο σημαντικά είναι: στειρότητα, αδυναμία, παχυσαρκία, κατάθλιψη, καρδιακά προβλήματα, και διαβήτη τύπου 2.

Τι μπορείς να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις;
Αν μερικά από αυτά τα συμπτώματα σου φαίνονται γνώριμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να συμβουλευτείς κάποιο γιατρό. “Επισκέψου έναν ειδικό ώστε να μετρήσει μέσω του σάλιου και του αίματός σου, τα επίπεδα τεστοστερόνης καθώς και τις άλλες ορμόνες,” συμβουλεύει η Fazylova. Επειδή τα συμπτώματα της υψηλής τεστοστερόνης μπορεί να ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, έτσι θα λειτουργεί και η αγωγή σου. “Αφού βρεθεί η ρίζα του προβλήματος, οι θεραπείες για την υψηλή τεστοστερόνη συνήθως περιέχουν αλλαγή της καθημερινότητας, φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα διατροφής.”

Οι αλλαγές στη καθημερινότητα είναι η απώλεια του περιττού βάρους, η ελάττωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων φαγητών, η άσκηση, η διαχείριση του άγχους και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Η φαρμακευτική αγωγή και τα συμπληρώματα διατροφής χρειάζονται μόνο αν εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ