Τον έλεγχο των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών τους θα μπορούν να ανακτήσουν ξανά οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου, λογαριασμοί που είναι μπλοκαρισμένοι θα αρχίσουν να κινούνται.
Η κυβέρνηση δρομολογεί τη σταδιακή αποδέσμευση των κλειδωμένων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όπως διαβάζουμε στο ΕΘΝΟΣ.
Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται ένα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού για τους οφειλέτες της Εφορίας με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Με τη ρύθμιση που σχεδιάζεται, οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί θα ξεκλειδώνουν σταδιακά. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ρυθμιστούν και η ρύθμιση να τηρείται. Δηλαδή ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στη ρύθμιση και να πληρώνει τις δόσεις κάθε μήνα.
Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και νοικοκυριά που αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά.
Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάση της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης.
Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 300 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 900 ή 1.200 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 10.000 ευρώ.
Η Εφορία βάζει χέρι στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης είχε 2.000 ευρώ. Επειδή ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, η Εφορία τράβηξε το ποσό των 750 ευρώ, αφού τα 1.250 ευρώ είναι ακατάσχετα. Ο λογαριασμός έχει πλέον κλειδώσει και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τον κινήσει, ενώ οποιοδήποτε ποσό μπαίνει στον λογαριασμό αμέσως κατάσχεται.
Με τη ρύθμιση που προωθείται εάν ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματική εξόφλησης των οφειλών του και ξεκινήσει να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και με την καταβολή 850 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ποσό ύψους 2.550 ή 3.400 ευρώ. Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.
Τι ισχύει σήμερα για άρση των κατασχέσεων
Το σημερινό καθεστώς άρσης των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους είναι αυστηρό και γραφειοκρατικό για τους οφειλέτες. Συγκεκριμένα εφόσον έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυτά αίρονται εφόσον:
1. Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου
2. Ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014 (πρώτη ρύθμιση «100 δόσεων»), πληρώνει κανονικά τις μηνιαίες δόσεις του και συντρέχουν σωρευτικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
– έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής
– έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
– έχει εξεταστεί, κατά περίπτωση, η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής,
– η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.
3. Ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1 έως 17 του ν. 4321/2015 (δεύτερη ρύθμιση «100 δόσεων») και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
– έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015,
– έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
– έχει εξεταστεί, κατά περίπτωση, η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής,
– η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.
Λοιπές επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για τις οποίες δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, δεν αίρονται.