Για αντιδημοκρατική προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να πάρει από τους ΑΝΕΛ την κοινοβουλευτική του ομάδα, κάνει λόγο ο Πάνος Καμμένος.
Με tweet του ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ δηλώνει πως, «όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής , γνώριζα την απόφαση του 2013. ΑΥΤΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ».
Την ίδια ώρα, μόνο η διαγραφή Παπαχριστόπουλου εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί το πολυήμερο κοινοβουλευτικό θρίλερ που «πονοκεφάλιασε» βουλή και κυβέρνηση μετά και τη δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση από το βουλευτή των ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ελπίζει πως θα μπορέσει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με τους τέσσερις βουλευτές συν τη μεταγραφή Φωκά.
Το επιστημονικό συμβούλιο το 2013 είχε απαντήσει πως μπορούν να συγκροτήσουν ΚΟ βουλευτές που δεν εκλέχθησαν με το ίδιο κόμμα σημειώνοντας πως βασική προϋπόθεση είναι οι βουλευτές να υποβάλουν ενυπόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν σε ποια από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ανήκουν. Οπότε μια τέτοια επιστολή από το προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδη Φωκά θα μπορούσε να δώσει τη λύση.
Αντίστοιχη γνωμοδότηση ζήτησε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κ. Τσαρουχά το έθεσε» σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ενημέρωσε: «δεσμεύτηκα ότι σήμερα κιόλας ή και αύριο το πρωί, θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση την οποία προφανώς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, για να μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα ενόψει οποιαδήποτε εξέλιξης, εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που είτε θα αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ είτε θα αφορά άλλα κόμματα».
Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».