Μετά από μεγάλες εντάσεις ολοκληρώθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία με 57 νεκρούς στα Τέμπη. Η Επιτροπή ενέκρινε το πόρισμα της ΝΔ ενώ η τελευταία συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την… κατάληψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην αίθουσα.
Με τη ΝΔ να μην βλέπει ποινικές ευθύνες σε υπουργούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην καταλήγουν σε κοινό πόρισμα, η Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών ενέκρινε το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων μιλούν για έγκλημα με ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβερνητική πλειοψηφία περιορίζει τις ποινικές ευθύνες στον σταθμάρχη και τη Hellenic Train.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του βλέπει σίγουρα ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για παράβαση καθήκοντος, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή.
Στο πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδονται ευθύνες και στον γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Καραγιάννη, όπως και στους διατελέσαντες υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστο Σπίρτζη.
Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε πόρισμα και επιμένει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.
«Η Εξεταστική Επιτροπή να μην κλείσει τις εργασίες της για να εξετάσει και τα άλλα δυο ζητήματα της έκρηξης και της συγκάλυψης του χώρου», λένε από το ΚΚΕ.
Η «εισβολή» της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μπήκε και πάλι στην Εξεταστική Επιτροπή ζητώντας τον λόγο ενώ έχει εξαιρεθεί, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για πολλές ώρες η έναρξη της διαδικασίας και την Ζωή Κωνσταντοπούλου να μην βγαίνει από την αίθουσα.
«Η τυμβωρυχία και ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έχει ονοματεπώνυμο, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διεκδικούσε το μονοπώλιο του να είναι συγκλονισμένη ενώ το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται μια ανείπωτη τραγωδία», είπαν από τη ΝΔ.
«Επιχειρούσε να με παρεμποδίσει από το αναπτύξω προφορικά αίτημα εξαίρεσης του προεδρείου της Εξεταστικής Επιτροπής γιατί επιχειρεί συγκάλυψη ευθυνών και υπόθαλψη ποινικώς ελεγχόμενων προσώπων», δήλωσε από την πλευρά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια προκείμενου οι εργασίες να συνεχιστούν χωρίς η Ζωή Κωνσταντοπούλου να μπορεί να παρεμβαίνει από τα μικρόφωνα.
Διακοπή και μία καθυστέρηση
Νωρίτερα, η συνεδρίαση της εξεταστικής είχε διακοπεί μέχρι τις 17:30 καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εισβάλει από τις 15:00 στην αίθουσα 223 πριν την έναρξη των εργασιών της, με την ίδια να αρνείται να αποχωρήσει παρ’ ότι δεν είναι μέλος της επιτροπής.
Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση άρχισε με την κα. Κωνσταντοπούλου να διακόπτει κάθε ομιλητή, φωνάζοντας ότι έχει καταθέσει αίτημα εξαίρεσης του Προεδρείου της επιτροπής με την “κατηγορία” της “υπόθαλψης των υπαιτίων προσώπων του δυστυχήματος των Τεμπών.
“Κα. Κωνσταντοπούλου έχετε χάσει την λογική και την ψυχραιμία σας. Δεν θα το κάνουμε πεζοδρόμιο εδώ, εκτίθεστε συνεχόμενα, δεν είναι συμπεριφορά κοινοβουλευτική αυτή”, τόνισε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος, με την ίδια να συνεχίζει να διακόπτει τον εισηγητή της ΝΔ, Λάζαρο Τσαβδαρίδη:
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει αίτηση εξαίρεσής σας κ. Μαρκόπουλε.
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Κ. Τσαβδαρίδη συνεχίστε σαν να μην υπάρχει η κα Κωνσταντοπούλου. Δεν υπάρχει!
Ζωή Κωνσταντοπούλου: 57 νεκροί και πάτε να το θάψετε κ. Τσαβδαρίδη!
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Το θέατρο της Δευτέρας έπαιζε στην δεκαετία του ’80 σας παρακαλώ!
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε εξαιρεθεί από την επιτροπή, κατά την έναρξη των εργασιών της – το περασμένο φθινόπωρο – διότι είναι συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων. Σε δήλωσή της, τόνισε πως είχε ενημερώσει με επιστολή της τον πρόεδρο της Βουλής για την σημερινή της παρουσία, ενώ υποστήριξε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δεν έχει εξαιρεθεί και δεν την αντικαθιστά η βουλευτής του κόμματος της, Ελένη Καραγεωργοπούλου αλλά την αναπληρώνει.
Τέμπη: Τι είπαν οι εισηγητές
Κατά την τοποθέτηση του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε πως «το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ που είναι νομικά δεσμευτικός και του οποίου η πιστή τήρηση εγγυάται την ασφαλή κυκλοφορία παραβιάστηκε κατά συρροή και διαδοχικά από τον σταθμάρχη Λάρισας και τους μηχανοδηγούς με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα». «Αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες, για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου το δυστύχημα είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε συμβεί. Έστω και μια από αυτές τις παραβιάσεις να μην είχαν γίνει θα είχε αποσοβηθεί το δυστύχημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όπως προκύπτει, οι αποφάσεις ληφθήκαν με την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών νομιμότητας από την πολιτική ηγεσία και κριτήριο το δημόσιο συμφέρον».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι κλείνει τα μάτια σε ένα διπλό έγκλημα. “Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε την περεταίρω ποινική διερεύνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717. Και ο κ. Σπίρτζης το δέχεται όπως και τη προανακριτική αλλά από την αρχή από αυτόν που την υπέγραψε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, εσείς τι έχετε να φοβηθείτε και αποφεύγετε τη δικαστική διερεύνηση; έχετε προφανώς να φοβηθείτε πολλά”, είπε και πρόσθεσε: «Αυτά που διαδραματίστηκαν στην εξεταστική ήταν θλιβερά γιατί πράγματι, υπήρχε και υπάρχει ξεκάθαρα προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας».
Υπάρχει ένα γεγονός που διαφοροποιεί την εξεταστική αυτή από τις προηγούμενες. Δεν συστάθηκε για να διερευνήσει κάποιο πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο αλλά από το βάρος του συλλογικού εθνικού πένθους για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων”, είπε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- που δεν κατέθεσε πόρισμα- Μιλένα Αποστολάκη η οποία χαρακτήρισε τις εργασίες της εξεταστικής, μελανή σελίδα, ένα μαύρο στίγμα, στην κοινοβουλευτική ιστορία, καθώς «είχε ως μοναδικό στόχο από την σύσταση της την οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».
«Το έγκλημα θα είχε θαφτεί αν δεν ήταν το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνες», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα των τραγικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον σιδηρόδρομο όλα αυτά χρόνια οδήγησαν στο δυστύχημα».
Ο Παύλος Σαράκης από την ΕΛΛΥΣΗΣ, δήλωσε πως αν είχαν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις για τον σιδηρόδρομο, στον αναγκαίο χρόνο και τηρηθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις των εργολήπτριων εταιριών, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί. «Με την υπογραφή σας προσπαθείτε να σβήσετε 57 ονόματα από τη συλλογική μνήμη», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, κάνοντας λόγο για συγκάληψη. «Είμαστε σε τόπο που μας έχει διδάξει ότι στις τραγωδίες υπάρχει λύτρωση και τιμωρία και δεν θα γλιτώσετε», είπε.
«Είναι απαράδεκτο να έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα και να μην υπάρχει μηχανισμός για να αποσοβήσει ένα ανθρώπινο λάθος», είπε ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες με τον Νίκο Βρεττό της Νίκης να προσθέτει: «υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών που πρέπει να αποδώσει αδέσμευτη δικαιοσύνη».
«Εκβιάζετε την έκδοση πορίσματα προσπαθείτε να επιβάλετε με καταχρηστικό αντιδεοντολογικό τρόπο τη φίμωση της Πλεύση Ελευθερίας», είπε η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας.