Τα πάνω – κάτω έρχονται το καλοκαίρι στη φορολογία των ακίνητων, με τη δεύτερη κατά σειρά αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Δουλειά θα πιάσουν ξανά οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι αποκτούν πλέον μόνιμο ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών, αναλαμβάνοντας να προσδιορίσουν τις τιμές για περισσότερες από 10.000 ζώνες σε όλη την Επικράτεια.
Η αναπροσαρμογή αποτελεί πλέον μεταμνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας ενώ ήδη έχει ψηφιστεί η διάταξη που επιβάλλει τον επανακαθορισμό των τιμών ζώνης ύστερα από σχετική εισήγηση ορκωτών εκτιμητών. Με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, οι αντικειμενικές αξίες θα έρθουν πιο κοντά στις εμπορικές για να εξισωθούν με αυτές το 2020.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανατίθεται το έργο της επικαιροποίησης των αξιών σε συγκεκριμένους εκτιμητές ανά τη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει ανοιχτή, έρχονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης.
Αυξήσεις που θα προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι πιθανόν να εξουδετερώσουν και τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία.
Τον Σεπτέμβριο θα έρθει η λυπητερή του φετινού ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά.
Ο φόρος προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 30% ή κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο για τους φορολογουμένους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερη περιουσία το όφελος θα είναι της τάξεως των 30, 50, 60 και 70 ευρώ.