Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από τα αναδρομικά.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες συνεδρίασε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο της Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου για να κρίνει τη συνταγματικότητα της περικοπής των τριών δώρων (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας δηλ. 13ο και 14ο μισθό) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ.
Το ΣΤ΄ Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ. και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος (2626-2635/2018) οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Ο γνωστός δικηγόρος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και τόνισε πως ο «ΕΦΚΑ καθυστερεί τεχνηέντως λόγω προεκλογικής περιόδου την ανάρτηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων» στην οποία εμφανίζεται η προσωπική διαφορά.
Η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά το σύνολο των υπηρετούντων στο ∆ημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠ∆∆ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (εκτός από ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου εμμέσως ισχύει καθεστώς εισηγμένης και οι υπάλληλοι λαμβάνουν ακόμη δώρα). Συνολικά αφορά πάνω από 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον Δημόσιο τομέα. Στα 12 με 24 μηνιάτικα υπολογίζουν τη μέση αξίωση των συνταξιούχων από τα αναδρομικά σε βάθος 5ετίας για την τριετία 2016-2018.
«Κυβέρνηση και δανειστές να μείνουν μακριά από τη Δικαιοσύνη, ενόψει του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές δικαστικές εξελίξεις» τόνισε στο Newsbomb.gr ο κ. Μητρόπουλος.
Στις 4-10-2017 εκδικάστηκαν οι προσφυγές συνταξιούχων κατά των περικοπών τού «Νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016) κι ενώ έχουν παρέλθει 15 ολόκληροι μήνες, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί αποφάσεις.
Να σημειώσουμε ότι στις 16-5-2018 παραιτήθηκε ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ κ.Ν.Σακελλαρίου υπαινισσόμενος παρεμβάσεις στο έργο του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με τον άνω νόμο.
Εξάλλου στις 23-1-2019 ενώπιον της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ κλήθηκε η κυβέρνηση (Υπουργός Οικονομικών) να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τη ΜΗ καταβολή εκ μέρους τού κράτους των αναδρομικών στους συνταξιούχους και τη ΜΗ συμμόρφωσή προς το διατακτικό των υπ’αριθ. 2228-2290/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Τέλος, χθες 1-2-2019 εκδικάστηκαν δέκα (10) αναιρέσεις του Δημοσίου κατά των υπ’αριθ. 2226-2235/2018 αντίστοιχα αποφάσεων του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, οι οποίες είχαν δικαιώσει δημοσίους υπαλλήλους που διεκδικούσαν την αναδρομική και εφεξής καταβολή των παρακρατηθέντων Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας.
«Είναι απαράδεκτο για μία κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί την κατάργηση των Μνημονίων και την αποκατάταση των αδικιών, σήμερα να υποβάλλει έγγραφα προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπου, αντί να παραθέτει νομικά επιχειρήματα, προβάλλει …«δημοσιονομικούς κινδύνους» επικαλούμενη στοιχεία που ΔΕΝ αφορούν την ουσία τού ζητήματος που απασχολεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητρόπουλος.
Με τέτοιο περιεχόμενο, πρόκειται για ένα έγγραφο που ουσιαστικά επιχειρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και αποπειράται να επηρεάσει τους Δικαστές να μην εκδίδουν …επικίνδυνες για τα δημοσιονομικά τής χώρας αποφάσεις.
«Είναι ντροπή όσοι ψήφισαν Μνημόνια, λεηλάτησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αύξησαν το χρέος της πατρίδας, υποθήκευσαν ακόμη και την πολιτιστική κληρονομιά μας στους δανειστές, οδήγησαν τους νέους μας σε μετανάστευση όπως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αύξησαν την ανεργία, οδήγησαν συνανθρώπους μας σε αυτοκτονίες, εκατομμύρια οικογένειες σε απόγνωση και έσυραν έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια και την ανέχεια…, να κόπτονται ΤΩΡΑ μόνο για …ενδεχόμενο «δημοσιονομικό κίνδυνο» που θα επιφέρει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Μοναδική τους δικαιολογία μπορεί να είναι ο φόβος που θα τους επιπλήξουν οι δανειστές» κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.