Επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Οδησσό – Το παρασκήνιο της πυραυλικής επίθεσης και οι απειλές της Μόσχας προς την Ελλάδα


Στην Οδησσό, μια πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες Τετάρτη (6/3) με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας πως «τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης».

Της: Έπη Τρίμη

Η εν λόγω επίσκεψη κλείστηκε στα τέλη Ιανουαρίου, σε ένα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι και κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας έως ότου έγινε η έκρηξη λίγα μέτρα από την ουκρανική και την ελληνική αποστολή, η οποία μόλις έμπαινε στα αυτοκίνητα μετά την επίσκεψη στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε σαφές μήνυμα για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία σε μια επίσκεψη που είχε έντονο συμβολισμό.

«Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Προσέθεσε πως η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Επεσήμανε ακόμα πως «δεν μπορούμε ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών».

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη- Ζελένσκι στην Οδησσό

Κοινές δηλώσεις στο λιμάνι της Οδησσού πραγματοποίησαν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στην εμπόλεμη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην επίθεση η οποία σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου, λέγοντας πως «όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε: «αποτροπιασμό για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη. Περιηγηθήκαμε σήμερα εδώ στην Οδησσό, επισκεφθήκαμε τον τόπο της ρωσικής επίθεσης και μου εντυπώθηκε ξεκάθαρα από τη μία η εικόνα της καταστροφής που έχετε υποστεί αλλά από την άλλη και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού».

«Γνωρίζετε καλά, αγαπητέ Volodymyr, ότι η χώρα μου υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Πολύ περισσότερο καθώς και η ίδια έχει στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη με επιθετικότητα. Και σε καιρούς που ο αυταρχισμός και ο δεσποτισμός αποτελούν μαύρες κηλίδες στο χάρτη και στον πολιτισμό μας» σημείωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας. Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα ο Volodymyr Zelenskyy είχε συναντήσει για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Το δείπνο και η Διακήρυξη των Αθηνών που είχε υιοθετηθεί εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Το χρονικό της έκρηξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Ουκρανία λίγο πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και στόχος είναι να καταδειχθεί η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.



Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν με βαλλιστικό πύραυλο. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα την πολυκατοικία με τουλάχιστον 12 νεκρούς αμάχους από τις ρωσικές επιθέσεις ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.



Από τη ρωσική επίθεση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Οδησσού, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, όπως επιβεβαίωσε αργότερα εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας. Ήταν ένα από τα συνολικά τρία αιματηρά περιστατικά που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην Ουκρανία.



Η Μόσχα παραδέχθηκε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων. «Αποστολή επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ενημερώνει 14 ηγέτες ο Πρωθυπουργός

Σήμερα Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι.

Η πρώτη συνάντηση θα είναι με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης και στις 12:00 θα μιλήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ.

Οι 14 ηγέτες του ΕΛΚ θα ενημερωθούν από τον Πρωθυπουργό για όλα όσα συνέβησαν και θα πρέπει να αξιολογήσουν τι σημαίνει αυτό για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και τις επιλογές που θα πρέπει να κάνει στρατηγικά η Ευρώπη την επομένη των ευρωεκλογών για να αμυνθεί αν χρειαστεί.

Το ΕΛΚ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η φον ντερ Λάιεν καταδίκασε ήδη την επίθεση στην Οδησσό: “Κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας” δήλωσε “σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας”.

«Είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας», ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Από το ωστικό κύμα καταλάβαμε ότι ήμασταν πολύ κοντά», περιγράφει η ελληνική αποστολή

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί η Ελληνική αποστολή γίνεται δεκτή στο λιμάνι της Οδησσού από τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Τα χαμόγελα περισσεύουν. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αγκαλιάζει σφιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ξεναγεί στο λιμάνι, στην αφετηρία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Οι δύο άνδρες ξεναγούνται στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού και έχουν τετ α τετ 45 λεπτών και μετά όλα αλλάζουν…

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού περιγράφουν τί συνέβη τη στιγμή της επίθεσης. Περίπου στις 11:30 το πρωί, ξαφνικά ηχούν οι σειρήνες, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ζελένσκι προσεγγίζουν την ελληνική αποστολή “ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος κατευθύνεται προς τα εδώ τους λένε”. Ο χρόνος όμως αντίδρασης είναι ελάχιστος…

Μέλος της ελληνικής αποστολής περιγράφει λεπτό προς λεπτό πως έζησαν την επίθεση.

«Η επίθεση έγινε στις 11:30. Ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, όταν ακούσαμε την έκρηξη και είδαμε μαύρο καπνό…Με το ωστικό κύμα καταλάβαμε ότι ήταν πολύ κοντά».

Τα βαν φεύγουν αμέσως με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς πιο ασφαλή περιοχή.

«Αμέσως επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές μας, να τους πούμε ότι είμαστε καλά», περιγράφουν.

Ήταν η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος, τόνιζε λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός, ένας πόλεμος ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας.



Ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα ασφαλείας

Από το 2019, ο Πρωθυπουργός περιστοιχίζεται από μία πολύ δεμένη ομάδα ασφαλείας, η οποία πάντα επιθεωρεί τα σημεία τα οποία επισκέπτεται ενώ πολλές φορές ταξιδεύει νωρίτερα στο εξωτερικό για να εξετάσει τους χώρους και να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη – Ζελένσκι, αυτή δεν μεταδόθηκε ποτέ ζωντανά.

Τηλεφωνική συνομιλία Δένδια-Ουμέροφ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, είχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ ότι ο Ουκρανός ομόλογός του και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκ τον «ενημέρωσαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».

Ευρωπαϊκή αντίδραση – καταδίκη στο χτύπημα στην Οδησσό

Να σημειωθεί εδώ πως οι δύο ηγέτες βρισκόντουσαν στο λιμάνι της Οδησσού όταν ήχησαν σειρήνες και καθώς έμπαιναν στα αυτοκίνητα ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη. «Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.



Εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας μίλησε χθες για πέντε νεκρούς από την ρωσική επίθεση. Από την πλευρά της η Μόσχα ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι έπληξε μια βάση μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων πλωτών μέσων

Σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως καταδικάζει έντονα «την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ανάρτηση για το θέμα υπήρξε και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που επίσης καταδίκασε την επίθεση.

«Είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας», ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ «σε συνεχή επαφή» με την Ελλάδα και την Ουκρανία

Είμαστε σε συνεχή επαφή και με την Ελλάδα και την Ουκρανία, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.



«Δεν έχω συγκεκριμένες συνομιλίες να σας μεταφέρω. Νομίζω ότι το χτύπημα είναι άλλη μια υπενθύμιση το πώς η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά την Ουκρανία κάθε μέρα, και είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης της Ουκρανίας για συστήματα αεράμυνας, και είναι μια υπενθύμιση ότι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αναλάβει δράση, όπως έχουμε ζητήσει να το κάνουν, να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας» ανέφερε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ