Τι ισχύει; Μπορεί ένας νονός να βαπτίσει και αγόρι και κορίτσι;


Μπορεί ένας νονός να βαπτίσει και αγόρι και κορίτσι; Για την Εκκλησία ο νονός ή ανάδοχος είναι άνθρωπος ο οποίος δημιουργεί έναν ισόβιο δεσμό με το παιδί, αφού ουσιαστικά μετατρέπεται σε πνευματικό πατέρα με όλες τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται ένας τέτοιος ρόλος

Γίνεται μέλος της οικογένειας του παιδιού αλλά και το παιδί μέλος της δικής του οικογένειας.

Νονός δεν μπορεί να γίνει κάποιος που ανήκει σε διαφορετικό θρήσκευμα, καθώς στη διαδικασία που προηγείται του μυστηρίου ο νονός καλείται να αποδείξει την πίστη του λέγοντας τρεις φορές το «Πιστεύω».

Επίσης ανάδοχοι δεν μπορούν να γίνουν, οι γονείς του παιδιού, δηλωμένοι άπιστοι και άτομα τα οποία έχουν τελέσει πολιτικό γάμο.

Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση τα παιδιά που έχουν βαπτιστεί από τον ίδιο άνθρωπο, θεωρούνται συγγενείς. Γι αυτό και αρκετοί φροντίζουν να βαπτίζουν μόνο αγόρια ή μόνο κορίτσια. Αυτό σύμφωνα με την Εκκλησία δεν ισχύει.

Ο νονός εξαφανίστηκε! Τι κάνουμε;

Αυτονόητο ωστόσο θεωρείται το γεγονός πως ο νονός δεν μπορεί να συνάψει σχέσεις με το βαφτιστήρι. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τους κουμπάρους.

Οι γονείς δηλαδή του παιδιού δεν μπορούν να συνάψουν σχέσεις με τον νονό και την σύζυγο του.

Στην περίπτωση μάλιστα που συμβεί ένας τέτοιος γάμος η Εκκλησία θα τον θεωρήσει άκυρο και ο κληρικός που θα τον έχει επιτελέσει θα καθαιρεθεί.

Μπορεί ένας νονός να βαπτίσει και αγόρι και κορίτσι;

Υποχρεώσεις νονού – νονάς

Για τη βάπτιση Ο νονός αγοράζει όλα τα απαραίτητα για τη βάπτιση, δηλαδή το σταυρό βάπτισης , τα βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια, τα μαρτυρικά, το σαπούνι, τις πετσέτες, τη λαμπάδα, τα λαδόπανα καθώς και το μπουκάλι με το λάδι, το οποίο καλό είναι να μπαίνει σε ένα όμορφο και προσεγμένο μπουκαλάκι.

Ο νονός επίσης αναλαμβάνει οικονομικά το στολισμό της εκκλησίας και την πληρωμή του παπά, ενώ τα προσκλητήρια και οι μπομπονιέρες είναι συνήθως υποχρέωση των γονιών.

Μετά τη βάπτιση Για τρεις ημέρες μετά τη βάπτιση το παιδί δεν πλένεται, ώστε να μείνει το λάδι πάνω του. Έπειτα γίνεται ένα μπάνιο, στο οποίο πρέπει να παρευρίσκεται και ο νονός και του οποίου το νερό δεν πρέπει να χυθεί παρά μόνο σε χώμα που δεν έχει πατηθεί, όπως για παράδειγμα μια γλάστρα.

Τρεις Κυριακές μετά τη βάπτιση, ο νονός παίρνει το παιδί, το οποίο πρέπει να φοράει το σταυρό βάπτισης, και το πηγαίνει στην εκκλησία για να κοινωνήσει. Τις πρώτες δύο Κυριακές πρέπει να έχει μαζί και τη λαμπάδα.

Για όλη τη ζωή του παιδιού

Όσον αφορά στις υλικές κινήσεις προς το παιδί, ο νονός πρέπει να δωρίζει κάθε Πάσχα στο βαφτιστήρι του τη λαμπάδα, ενώ είθισται να του κάνει δώρο και παπούτσια. Οι περισσότεροι νονοί έχουν έναν πιο ενεργό ρολό στις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντούν το παιδί και άλλες ημέρες, εκτός από το Πάσχα, όπως τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλιά του, ώστε να του προσφέρουν ένα δώρο.

Ωστόσο, ο ρόλος του νονού έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη διάσταση, η οποία απέχει παρασάγγας από την έννοια του πνευματικού πατέρα ή της πνευματικής μητέρας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ