Επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων των εταιρειών, παγκοσμίως, έχει η αδυναμία των χρηματοοικονομικών ομάδων να υποστηρίζουν τις τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις. Οι ομάδες των χρηματοοικονομικών δεν διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να υιοθετήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα που έχει αρνητική επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του Διεθνούς Συνδέσμου Πιστοποιημένων Επαγγελματιών Λογιστών (Association of International Certified Professional Accountants) και της Oracle, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 700 στελέχη χρηματοοικονομικών από όλο τον κόσμο.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, παρά τη σαφή συσχέτιση μεταξύ των υλοποιήσεων AI και της αύξησης των εσόδων, σε ποσοστό 89% οι οργανισμοί δεν έχουν υλοποιήσει λύσεις AI στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Επίσης, μόνο το 10% των ομάδων χρηματοοικονομικών πιστεύει ότι διαθέτει τις δεξιότητες για να υποστηρίξουν τις ψηφιακές φιλοδοξίες του οργανισμού. Σε ποσοστό 46%, οι υπεύθυνοι χρηματοοικονομικών, που είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες, αναφέρουν θετική εξέλιξη των εσόδων, σε αντίθεση με μόνο 29% εκείνων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά στην τεχνολογία. Επιπλέον, οι οργανισμοί που έχουν δει τα έσοδα τους να αυξάνονται είναι πιο πιθανό να υλοποιήσουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με εκείνους που σημειώνουν σταθερά ή μειούμενα έσοδα.
Λύσεις ΑΙ
Ωστόσο, μόνο το 11%, των υπευθύνων χρηματοοικονομικών, που ερωτήθηκαν, έχουν υλοποιήσει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα τους, με το 90% να δηλώνει ότι η ομάδα τους δεν έχει δεξιότητες για να υποστηρίξει τον εταιρικό ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε ποσοστό 86%, οι υπεύθυνοι χρηματοοικονομικών, που έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή, δίνουν πρωτίστως έμφαση στις ψηφιακές διαδικασίες και στο cloud. Αυτό τους δίνει – σύμφωνα με τη μελέτη – καλύτερη πρόσβαση στην “έξυπνη” αυτοματοποίηση των διαδικασιών και σε τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το Blockchain, οι οποίες είθισται να παρέχονται μέσω του cloud. “Οι κορυφαίες ομάδες χρηματοοικονομικών μπορούν να διασυνδέουν δεδομένα που προηγουμένως υπήρχαν σε διαφορετικές εφαρμογές, ώστε να αποκτήσουν νέα διορατικότητα και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση. Βασίζονται όλο και περισσότερο στην AI για την ανακάλυψη κρυφών μοτίβων, για προτάσεις και για διαρκή μάθηση από την ασταμάτητη ροή των επιχειρηματικών δεδομένων. Οι κορυφαίες ομάδες χρηματοοικονομικών έχουν καταφέρει να περάσουν από τη δημιουργία αναφορών στην αξιοποιήσιμη πληροφόρηση, που βασίζεται στα δεδομένα, επιδρώντας στην κατεύθυνση της επιχείρησης”, αναφέρει η έρευνα. “Το cloud και οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η AI και το blockchain, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και βελτιώνουν τη διορατικότητα και την ακρίβεια, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χρηματοοικονομικών να αναλάβουν έναν πιο στρατηγικό ρόλο στην επιχείρηση και να βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του οργανισμού με βάση τα δεδομένα”, σημειώνει ο Διεθνής Σύνδεσμος Πιστοποιημένων Επαγγελματιών Λογιστών.