Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και την προοπτική νομοθέτησης μιας νέας «ρύθμισης 120 δόσεων». Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η ρύθμιση αυτή δεν πρόκειται να έρθει πριν από τα μέσα Μαρτίου καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης με τα ANFAs και τα SMPs.
Η κυβέρνηση δεν έθεσε το θέμα της ρύθμισης των οφειλών στην εφορία στην παρούσα φάση καθώς έθεσε ως προτεραιότητα το να προχωρήσει η ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας. Το τελευταίο αναμένεται να παρουσιαστεί στους θεσμούς στις 15 Φεβρουαρίου και –εφόσον υπάρξει συμφωνία- θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα δημοσίευσης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και την μεταμνημονιακή αξιολόγησή της.
Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, θα μπει στο τραπέζι και η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, «ανοικτή» ρύθμιση –δηλαδή χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- δεν πρόκειται να υπάρξει ενώ θα τεθούν αυστηροί κανόνες ώστε να εξαιρούνται όσοι δεν έχουν πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση. Επίσης, θα προβλέπονται στοιχεία «βιωσιμότητας» του οφειλέτη ώστε να τεκμαίρεται ότι θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση.
Στο σκέλος των παροχών, θα προβλέπεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση στο επίπεδο των 30 έως 50 ευρώ αλλά και διευκόλυνση για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας ή και της αποδέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού. Αυτή η ρύθμιση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως και φυσικά θα επιδιωχθεί να προχωρήσει με την συναίνεση των θεσμών οι οποίοι έχουν υποχρεώσει την Ελλάδα –μέσω του μνημονιακού νόμου του 2015- να μην κάνει άλλη γενικευμένη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για το 2ο εξάμηνο μετατοπίζεται χρονικά και η συζήτηση για μια νέα πάγια ρύθμιση η οποία θα προβλέπει και περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις όπως η τρέχουσα. Είναι πολύ πιθανό ότι ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει ακόμη και στις 48 ενώ κριτήριο θα είναι το ύψος της οφειλής. Ειδικά σε περιπτώσεις απότομης βεβαίωσης χρέους (όπως για παράδειγμα ενός φόρου κληρονομιάς) κρίνεται ότι η σημερινή ρύθμιση με τις 24 δόσεις που είναι και το μέγιστο όριο, είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί.