Δασικά αυθαίρετα: Νέο μοντέλο ρύθμισης της αυθαίρετης δόμησης σε δάση και των οικιστικών πυκνώσεων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να δημιουργήσει ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να κάμψουν τις αντιδράσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δασικά αυθαίρετα – Η ρύθμιση και το ΣτΕ
Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε στέρεα επιχειρήματα ώστε να νομοθετήσει για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων χωρίς να κινδυνεύει η ρύθμιση να πέσει στο ΣτΕ, όπως έχει γίνει άλλωστε στο παρελθόν.
Ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να πει ακόμα ποια θα είναι η τύχη όσων πολιτών υπέβαλαν αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις του ν. 4685/2020, δηλώνοντας το δασικό τους αυθαίρετο, στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.
Η προαναφερόμενη ρύθμιση δεν κατάφερε καν να συμβάλει στην καταγραφή των δασικών αυθαιρέτων καθώς ενώ η εκτίμηση είναι ότι στην χώρα έχουν κατασκευαστεί συνολικά περί το 1 εκατ. δασικά αυθαίρετα αίτηση υπαγωγής, με καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ, έκαναν μόνο 3.500 συμπολίτες μας και ενώ πλέον η πλατφόρμα έχει κλείσει.
Με βάση τα παραπάνω το υπουργείο Περιβάλλοντος το επόμενο διάστημα θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που εκτός από την δασική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει μεταβατική ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και ένα νέο πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης.
Δασικά αυθαίρετα: Εντός Μαρτίου κατατίθεται το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα δασικά αυθαίρετα και φέρνει ρυθμίσεις, ώστε να λυθούν τα προβλήματα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, αναφέροντας πως «έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης αναθέσει ένα τεράστιο ποσό, μιλάμε για περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, πρωτοφανές ποσό, για να υπάρξει επιτέλους πολεοδόμηση σε αυτή τη χώρα με τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια που καλύπτουν το σύνολο της χώρας, με εξαίρεση εκεί που υπήρχαν άλλα στην περισσότερη χώρα δεν υπήρχαν και χαρακτηρισμό όλων των δρόμων. Στην πραγματικότητα, θα κάνουμε όλη τη δόμηση εντός σχεδιασμού, όχι εντός οικισμών, αλλά εντός σχεδιασμού».
«Μέχρι να συμβεί αυτό υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις οι οποίες περιορίζουν τη δόμηση κατά κύριο λόγο εκεί που είναι ακόμη η υπόθεση απείραχτη, περιοχές με περιορισμένη οίκηση ή και δρόμους ακόμη. Δεν λέω ότι μια περιοχή αποκλείεται. Ένας δρόμος στον οποίο δεν υπάρχει ως τώρα δόμηση, αυτοί οι δρόμοι κατά κύριο λόγο προστατεύονται. Και επειδή αυτό είναι μια υπόθεση που έχει και περιβαλλοντική διάσταση αλλά και διάσταση ιδιοκτησίας, δηλαδή υπάρχουν δύο συνταγματικά αγαθά, υπάρχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής ζωής από τη μία πλευρά και από την άλλη το συνταγματικό αγαθό της οργανωμένης πολεοδόμησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, πρέπει λοιπόν να σταθμίζουμε αυτά τα δύο αγαθά, εξού και έχουμε διάφορες ρυθμίσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Έπειτα, για τη δασική μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο, δήλωσε ότι «κάνουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση, ξεκινώντας από την Αττική. Αναθέτουμε αυτή την εβδομάδα όλες τις διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της Αττικής, που δεν έχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεύτερον, φτιάχνουμε ένα καινούργιο σύστημα που στηρίζεται σε υβριδικά σχήματα που έχουν και ιδιωτικό τομέα και δασικούς συνεταιρισμούς, ιδιωτικό τομέα όμως που κάνει μεταποίηση σε ξύλο ή σε βιομάζα.
«Θα αναλάβει αυτός ο συνδυασμός, αυτά τα υβριδικά σχήματα, 50 δασικοί συνεταιρισμοί, 50 εταιρείες μεταποίησης βιομάζας ή ξύλου, τη διαχείριση των δασών, μακροχρόνια με βάση τις διαχειριστικές μελέτες με την εποπτεία της δασικής υπηρεσίας και μητρώου πιστοποιητών και για πρώτη φορά τα δάση μας θα αρχίσουν να αραιώνονται, να έχεις συστηματική αφαίρεση βιομάζας, να αξιοποιούμε το ξύλο και όλα αυτά γίνονται με ένα νέο σύστημα επιδότησης βιομάζας από τα δικαιώματα ρύπων, το οποίο εισάγουμε με αυτό το νομοσχέδιο», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Δασικά αυθαίρετα: Η μεταβατική ρύθμιση
Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα επιχειρείται να επιλυθεί μεταβατικά και μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της περ. γ της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 3937/2011 (A’ 60) που αφορά στα κριτήρια χαρακτηρισμού οδών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 31.12.2025 το ζήτημα της δόμησης των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας οδό.
Η μεταβατική αυτή ρύθμιση θα θέτει ειδικές προϋποθέσεις που συνδέονται με:
• Με τη ύπαρξη οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων που αποδεικνύεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.
• Πλάτος οδού τουλάχιστον 3,5 μέτρων.
• Πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου που θα κατατίθεται πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου που βρίσκεται το γήπεδο.
Σημειώνεται πως για την παραπάνω ρύθμιση έχουν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις με κυρίαρχη αυτή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργου Στασινού, ο οποίος εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχουν ακίνητο εκτός σχεδίου και πάλι δεν θα μπορέσει να το αξιοποιήσει.
Κατασταλτικός έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης
Αναφορικά με το νέο πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά θα θεσμοθετηθεί σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής των αυθαιρέτων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόρους, drones, τεχνητή νοημοσύνη, κ.λπ.), διασύνδεση συστήματος με το E-adeies, και πλατφόρμα καταγγελιών.
Επίσης η αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα μεταφερθεί στην Κεντρική Διοίκηση, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, θα κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές, ενώ θα αυξηθούν οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους πολίτες που κατασκευάζουν αυθαίρετα.