Από τότε που αποκτήσαμε ζώα, ας μην κρυβόμαστε, το σπίτι χρειάζεται συχνότερα καθάρισμα. Γιατί να μην αξιοποιήσουμε την ώρα του νοικοκυριού συνδυάζοντας το καθάρισμα με την εκπαίδευση του σκύλου μας.
Με τόση ώρα που παίρνει το καθημερινό καθάρισμα, πού να περισσέψει χρόνος και ενέργεια για την εκπαίδευση του σκύλου; Εκτός αν συνδυάζαμε την καθημερινή λάτρα του σπιτιού με τα «μαθήματά» του.
Το σκούπισμα (ή το σφουγγάρισμα)
Είναι ιδανικό για να τον προπονήσουμε στο «Στάσου», επειδή περιλαμβάνει μπόλικους περισπασμούς: τη δική μας κίνηση, τη δελεαστική κίνηση της σκούπας και διάφορους θορύβους.
Η τάση ενός νεαρού σκύλου είναι να παραμένει γύρω μας, να κυνηγάει τη σκούπα, να την αρπάζει με χέρια και με δόντια κάποιες φορές, και να χοροπηδάει όλο χαρά. Από τον ενθουσιασμό του δεν μας αφήνει να κάνουμε δουλειά, εκτός αν συνδυάσουμε το καθάρισμα με ασκήσεις υπακοής.
Μπορούμε να τον προπονήσουμε σε εντολές που ήδη ξέρει όπως «Κάτσε», «Ξάπλωσε»,«Στάσου», «Έλα» και να προσθέσουμε την εντολή «Στη Θέση Σου» (ή «Πήγαινε Στο Κρεβάτι Σου»).
«Στη Θέση Σου»
Η εντολή αυτή θα μας φανεί χρήσιμη στο μέλλον – όταν θα έχουμε καλεσμένους που φοβούνται το σκύλο ή όταν θα χτυπάει το κουδούνι, ή την ώρα του φαγητού και γενικά, όταν το ζώο θα είναι πιο ενθουσιασμένο από όσο θέλουμε.
Οδηγούμε το σκύλο στο κρεβάτι του με την εντολή «Στη Θέση Σου» (ή «Πήγαινε Στο Κρεβάτι Σου»), επιβραβεύοντάς τον μόλις πατήσει και τα 4 πόδια επάνω στο μαξιλάρι ή στο χαλάκι του. Με τις εντολές «Κάτσε» και «Στάσου», τον βάζουμε να καθίσει και να σταθεί. Παίρνουμε τη σκούπα και καθαρίζουμε ένα μέρος του χώρου.
Αν ο σκύλος σηκωθεί και έρθει κοντά μας, τον οδηγούμε υπομονετικά πίσω στο μαξιλάρι. Μόλις πατήσει τα 4 πόδια στο μαξιλάρι λέμε ήρεμα «Στη Θέση Σου» και επαναλαμβάνουμε τις υπόλοιπες εντολές.
Όσο στέκεται εκεί που τον αφήσαμε, τον επιβραβεύουμε λεκτικά, με χάδια ή με λιχουδιά.
Μπορούμε να δυσκολέψουμε την άσκηση σκουπίζοντας γύρω του. Η κίνηση της σκούπας τον ενδιαφέρει, τον ερεθίζει. Πριν πλησιάσουμε με την «άτακτη» σκούπα, επαναλαμβάνουμε την εντολή «Στάσου» για να του εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται για πρόσκληση σε παιχνίδι αλλά ότι το ζητούμενο είναι, αντίθετα, να μην κυνηγήσει τον κινούμενο πειρασμό.
Για πιο προχωρημένο σκύλο, κουνάμε τη σκούπα πέρα δώθε «νευρικά» δοκιμάζοντας την πειθαρχία του. Αν αντισταθεί και παραμείνει ακούνητος στη θέση που τον βάλαμε ήρθε η ώρα για πολλά μπράβο και λιχουδιά.
Για να τον προπονήσουμε στην εντολή «Στη Θέση Σου» καθαρίζουμε το χώρο σε… στάδια. Μόλις τελειώνουμε το κομμάτι γύρω από το μαξιλάρι του, τον σηκώνουμε με την εντολή «Έλα» (ή «Σήκω» & «Έλα») και μεταφέρουμε το μαξιλάρι του σε σημείο που ακόμα δεν έχουμε σκουπίσει. Επαναλαμβάνουμε την εντολή «Στη Θέση Σου» και τον οδηγούμε και πάλι στο μαξιλάρι. Οι επόμενες εντολές είναι πάλι «Κάτσε» και «Στάσου». Δεν αμελούμε να επιβραβεύουμε τις σωστές εκτελέσεις με ενθουσιασμό, πολλά μπράβο, χάδια, λιχουδιές.
Με τον καιρό, θα μπει στο νόημα και δεν θα χρειάζεται να τον οδηγήσουμε στο μαξιλάρι. Απλά, θα επαναλαμβάνουμε την εντολή «Στη Θέση Σου» και αυτός πρόθυμα θα υπακούει.
Αν αποκτήσει την τάση να τρέχει στη νέα θέση χωρίς να περιμένει την εντολή, θα χρειαστεί να προσθέσουμε την εντολή «Στάσου» μετά τις εντολές «Σήκω» και «Έλα». Αφού σταθεί και περάσουν 5-10 δευτερόλεπτα μπορούμε να του δώσουμε την εντολή «Στη Θέση Σου». Συνεχίζουμε να επιβραβεύουμε τις σωστές εκτελέσεις.
Για να συνδυάσουμε, ξεκούραστα, το καθημερινό καθάρισμα με την εκπαίδευση του σκύλου επιλέγουμε μια ευέλικτη, ελαφριά σκούπα. Η είναι ιδανική γιατί μας επιτρέπει να κάνουμε απότομες κινήσεις χωρίς να αφήνει πίσω τρίχες και σκόνη και επειδή είναι αθόρυβη δεν ταλαιπωρεί την ευαίσθητη ακοή των σκύλων.
Στο διάλειμμα είναι ευκαιρία για παιχνίδι
Ο σκύλος είναι ακόμα στο κρεβάτι του, σωστά;
Μπορούμε να κρύψουμε το αγαπημένο του παιχνίδι, αφού του το δώσουμε να το μυρίσει λέγοντας το όνομα του αντικειμένου, π.χ. «Μπαλάκι».
Ρωτάμε το σκύλο «Πού Είναι Το… Μπαλάκι;». Ακολουθεί, με ενθουσιασμό, η εντολή «Ψάξε!». Τώρα επιτρέπεται να σηκωθεί -ή μάλλον επιβάλλεται- και να επιστρέψει μόνο αφού βρει το αντικείμενο που ζητήσαμε. Αν, παρεμπιπτόντως, φέρει κάτι άλλο, να μια καλή ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουμε την εντολή «Λάθος». Και, φυσικά, να επαναλάβουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να μας φέρει.
Αργότερα θα μπορούμε να κρύψουμε και άλλα αντικείμενα, όπως την παντόφλα ή τα κλειδιά μας. Έτσι, ο σκύλος θα μάθει νέες λέξεις και εμείς θα έχουμε έναν πολύτιμο βοηθό, στην περίπτωση που είμαστε ακατάστατοι και χάνουμε συνέχεια τα κλειδιά μας.
Στο ξεσκόνισμα, μαζί!
Είναι ευκαιρία να «ξεσκονίσουμε» την εντολή «Πλάι» (ή «Δίπλα» ή «Heel» για αγγλομαθείς σκύλους). Κινούμαστε στο χώρο, με το σκύλο να μας ακολουθεί κατά βήμα. Τον βάζουμε να κάτσει δίπλα μας και να σταθεί μέχρι να ξεσκονίζουμε μια περιοχή. Όταν επιθυμούμε να μετακινηθούμε, μαζί, σε νέα περιοχή με σκόνη, επαναλαμβάνουμε την εντολή.
Γέροι (ή τεμπέληδες) σκύλοι
Αν είναι ώριμος, έχει πλέον μάθει να μην ενοχλεί την ώρα του καθαρίσματος. Μην ανησυχείτε όμως. Εφόσον έχετε εφοδιαστεί με τις «σωστές» λιχουδιές και το ζώο γνωρίζει τις απαραίτητες εντολές δεν θα αργήσει να μπει στο νόημα.
Προσοχή όμως, πριν ξεσηκώσετε τον γέρικο σκύλο για να παίξει μαζί σας το παιχνίδι της λάτρας, πρέπει να είστε αποφασισμένοι ότι θα το επαναλάβετε και στο μέλλον. Γιατί θα το περιμένει, πώς και πώς, και στο επόμενο καθάρισμα. Αν δεν ξανα-συνδυάσετε καθάρισμα με εκπαίδευση, ίσως απογοητευθεί.
Το καθάρισμα του σπιτιού είναι πιο… μονότονο χωρίς γάτα στο σπίτι
Οι περισσότερες γάτες αντιπαθούν την ηλεκτρική σκούπα. Από την άλλη δεν μπορούν να αντισταθούν στις αθόρυβες σκούπες και ειδικά στη . Θα μας ακολουθούν παντού, θα ανεβαίνουν πάνω της, θα μετατρέψουν το σκούπισμα σε περιπέτεια αλλά, εδώ που τα λέμε, έχει πλάκα.
Αν το σκούπισμα τις διασκεδάζει, το ξεσκόνισμα με τα είναι που τις τρελαίνει. Εσείς αποφασίζετε αν θα πάρετε το… ρίσκο να κρατήσετε το γατί στο δωμάτιο την ώρα που ξεσκονίζετε. Το μαγικό φτερό που θυμίζει ζωάκι κινείται με τη βοήθεια της μακριάς λαβής ανάμεσα στα βάζα και στα μπιμπελό και ερεθίζει τη γάτα. Ίσως ρίξει κάποιο εύθραυστο αντικείμενο πάνω στον ενθουσιασμό της να κυνηγήσει το «ζωντανό» ξεσκονόπανο.
Αν το γατί είναι άτακτο, το ξεσκόνισμα είναι ευκαιρία να το προπονήσετε στον… αποκλεισμό.
Πριν το ξεσκόνισμα βάζετε το γατί στο διπλανό δωμάτιο. Το ζητούμενο εδώ είναι να περιμένει υπομονετικά χωρίς να γκρινιάζει.
Μόλις το ελευθερώσετε, μπορείτε να επιβραβεύσετε την υπομονή του παίζοντας μαζί του με ένα πεντακάθαρο ολόδικό του .