Την τριετία 2023-2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορούν στοχεύουσες θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε 44 Κλινικές Μελέτες και 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca για την Ελλάδα & την Κύπρο κα Έλενα Χουλιάρα κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους υγείας. Η κα. Χουλιάρα ανέδειξε την ανάγκη ευρύτερης ενίσχυσης της καινοτομίας ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρία προσεγγίζει τη βιωσιμότητα.
«Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να διαθέσουμε 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της εταιρείας έχει προέλθει ήδη μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data ενώ το 90% των νέων της φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Επικεντρώνοντας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε τόσο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας όσο και στη συνεισφορά της στην οικονομία και την απασχόληση: «Ο κύκλος εργασιών μας το 2022 ανήλθε σε 225 εκατ. ευρώ. Απασχολούμε 258 εργαζόμενους, το 78% των οποίων, υψηλής εξειδίκευσης. Με βάση τα στοιχεία του 2022, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ».
Όπως σημείωσε, την τριετία 2023-2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορούν στοχεύουσες θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε 44 Κλινικές Μελέτες και 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης.
Η κα. Χουλιάρα ανέδειξε την ανάγκη στρατηγικής επένδυσης στην καινοτομία του φαρμάκου, τονίζοντας: «Το μέλλον της υγείας μας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουμε εξαρτώνται από τη στήριξη στη φαρμακευτική καινοτομία. H φαρμακευτική καινοτομία είναι εκείνη που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σύγχρονα φάρμακα που σώζουν ζωές. Η καινοτομία χρειάζεται συνεπώς συστηματική χρηματοδότηση. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υγεία, την καινοτομία και την πρόληψη ως επένδυση για το μέλλον – και να πάψουμε να την εξετάζουμε αποκλειστικά ως κόστος ή απλά ως προϋπολογισμό. Η στήριξη της καινοτομίας αποτελεί ουσιαστικά στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτό σχετίζεται τόσο με τη θεραπεία όσο και με την πρόληψη».
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν νομοθετηθεί μέτρα τα οποία αυξάνουν το βάρος επιστροφών στην καινοτόμο βιομηχανία. Καταγράφεται σημαντική αύξηση των επιστροφών στο κανάλι των φαρμάκων υψηλού κόστους και το νοσοκομειακό κανάλι. Για την καινοτόμο βιομηχανία αυτό σημαίνει ότι απειλείται η βιωσιμότητά της. Το 2023 οι επιστροφές στο νοσοκομειακό κανάλι μετά τις ανακοινώσεις των κλειστών προϋπολογισμών προβλέπεται να ξεπεράσουν το 80% συνυπολογίζοντας και την ενεργοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».Πηγή