Τηλέμαχος Χυτήρης: Περιγράφει συγκινημένος τις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Παπανδρέου – «Εγώ του έκλεισα τα μάτια»


Για το βράδυ του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, στις 23 Ιουνίου 1996, όπως το έζησε ο ίδιος καθώς ήταν παρών στο σπίτι του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο εκ των στενότερων συνεργατών του, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος συγκινημένος είπε ότι «εγώ του έκλεισα τα μάτια».

Καλεσμένος στην εκπομπή του One Channel, «Στιγμές», ο Τηλέμαχος Χυτήρης, διηγήθηκε όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ: «Το βράδυ εκείνο είχα πάει με τον Νίκο τον Αθανασάκη, που ήταν γραμματέας Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μας είχε καλέσει (σ.σ ο Ανδρέας Παπανδρέου) να πάμε στο σπίτι για να συζητήσουμε το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο ίδιος είχε την πρόθεση να συμμετάσχει και να κάνει μια ομιλία, πεντάλεπτη, γιατί ήταν αδύναμος. Αυτή η ομιλία είχε γραφτεί από τον Νίκο Αθανασάκη. Τη γνώριζα κι εγώ. Και πήγαμε στο σπίτι».



Τηλέμαχος Χυτήρης: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας χαιρέτησε όλους»

Ο κ. Χυτήρης συνέχισε λέγοντας: «Εκεί, ως συνήθως ήταν και κάποιοι άλλοι, επομένως δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε. Μας είπαν καθίστε στο φαγητό και καθίσαμε. Κάποια στιγμή ο Ανδρέας σηκώθηκε και είπε “με συγχωρείτε πολύ, εγώ θα αποχωρήσω”. Αποχώρησε και το εντυπωσιακό ήταν πως μας πλησίασε έναν έναν και χαιρέτησε δια της χειραψίας και την στιγμή που θα πήγαινε να χαθεί στην πόρτα του δωματίου που θα πήγαινε να αναπαυθεί γύρισε και μας χαιρέτησε όλους μαζί με το γνωστό του τρόπο.

«Ο γιατρός εμφανώς στεναχωρημένος βγήκε από το δωμάτιο κι έμεινα εγώ με τον Ανδρέα, νεκρό πλέον. Του έκλεισα τα μάτια» περιέγραψε με σπασμένη φωνή ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

Κι εμείς οι άλλοι, ήταν και κάποιοι γιατροί και κάποιοι φίλοι και καθίσαμε λίγο ακόμα. Κάποια στιγμή η γιατρός που ήταν στο πόδι του Κρεμαστινού ήρθε ταραγμένη και είπε ότι “ο πρόεδρος δεν είναι καλά”. Υπήρξε ταραχή μεγάλη. Εγώ μπήκα με έναν γιατρό στο δωμάτιο του Ανδρέα. Η σύζυγός του ήταν τρελαμένη. Ο γιατρός μου ζήτησε να τον βοηθήσω για προσπαθήσει να κάνει ανάνηψη. Βγάλαμε τα ρούχα από τον πρόεδρο, ο γιατρός έκανε μαλάξεις ειδικές για να γίνει ανάνηψη. Είχε και το μηχάνημα του καρδιογραφήματος και η γραμμή ήταν ευθεία, που σημαίνει ότι είχε επέλθει το τέλος. Δεν μπορούσε να γίνει ανάνηψη. Στο τέλος ο γιατρός εμφανώς στεναχωρημένος βγήκε από το δωμάτιο κι έμεινα εγώ με τον Ανδρέα, νεκρό πλέον. Του έκλεισα τα μάτια» περιέγραψε με σπασμένη φωνή ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ