Διατροφή: Ποια φρούτα μειώνουν την φλεγμονή


Δεν επιμένουν χωρίς λόγο οι ειδικοί να τρώμε καθημερινά φρούτα. Είναι γεμάτα βιταμίνες και άλλα στοιχεία που τονώνουν τον οργανισμό μας και μας κρατούν μακριά από ασθένειες. Υπάρχουν δε συγκεκριμένα φρούτα που μειώνουν την φλεγμονή. Ποια είναι αυτά;

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε καθημερινά 1,5 έως 2 φλιτζάνια από ποικιλία ψιλοκομμένων, φρέσκων ειδών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε την υγεία μας από τη φλεγμονή, που αποτελεί γενεσιουργό αιτία πολλών ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη καλό είναι να προτιμάτε τα ολόκληρα, φρέσκα φρούτα εποχής. Τώρα τον χειμώνα, λ.χ., είναι η καλύτερη εποχή για μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, ρόδια, ακτινίδια και λωτούς. Αντίστοιχα το καλοκαίρι είναι ιδανικό για πυρηνόκαρπα φρούτα (π.χ. ροδάκινα, βερίκοκα).
Μολονότι, όμως, όλα τα φρούτα περιέχουν  άφθονα και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, δεν επηρεάζουν εξίσου τη φλεγμονή στο σώμα μας. Ορισμένα έχουν αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην αντιφλεγμονώδη διατροφή. Να ποια είναι, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harvard.

Φρούτα στην διατροφή κατα της φλεγμονής

Μουροειδή
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φράουλες, βατόμουρα, κράνμπερι, μύρτιλλα και κάθε είδος μούρου. Τα μουροειδή ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους συμπεριλαμβάνονται φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ανθοκυανίνες και πολλά άλλα.
Μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο  αναπτύξεως καρδιακών παθήσεων, νόσου Αλτσχάιμερ, διαβήτη.
Μήλα
Ίσως αληθεύει ότι «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Είναι πλούσια σε συστατικά που καταπολεμούν τη χρόνια, συστηματική φλεγμονή, όπως:

Η κερσετίνη (ένα φλαβονοειδές)
Η φλορετίνη (υπάρχει στη φλούδα τους)
Οι πολυσακχαρίτες (μόρια υδατανθράκων)

Μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνου.
Πυρηνόκαρπα φρούτα
Κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και πολλά άλλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και ποικιλία φυτοχημικών ουσιών. Οι φυτοχημικές ουσίες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες των φρούτων που συμβάλλουν στο άρωμα, τη γεύση και το χρώμα τους.
Τα πυρηνόκαρπα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή φυτοχημικών ουσιών, που ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Εσπεριδοειδή
Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια κ.λπ. είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χαλκό. Εκείνα που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι τα φυτοχημικά συστατικά τους, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Η κατανάλωσή τους μας προστατεύει από τα μη-μεταδοτικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται καρδιακές νόσοι και καρκίνος.
Ρόδια
Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, κάλιο, φυτικές ίνες και ισχυρά φυτοχημικά όπως η ανθοκυανίνη και η ρεσβερατρόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρόδια συμβάλλουν στην πρόληψη ή αντιμετώπιση πολλών παραγόντων που υπονομεύουν την υγεία όπως:

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης
Η αύξηση της χοληστερόλης
Το οξειδωτικό στρες
Η υπεργλυκαιμία (αυξημένο σάκχαρο στο αίμα)
Η φλεγμονή

Σταφύλια
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Κ και C, καθώς και σε ισχυρές φυτοχημικές ουσίες. Μελέτες στο εργαστήριο και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να τροποποιήσει τόσο τους μηχανισμούς, όσο και την βαρύτητα της τοπικής και της συστηματικής φλεγμονής.

 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ