Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ή ντομάτα ή το λάχανο είναι τροφές που απαγορεύονται σε μία δίαιτα, γιατί κάνουν κατακράτηση υγρών. Ισχύει κάτι τέτοιο ή είναι άλλο ένα μύθευμα από τα πολλά που κυκλοφορούν περί δίαιτας και διατροφής;
Η αλήθεια είναι πως τόσο το λάχανο όσο κι η ντομάτα, αλλά και όλα τα φρούτα και λαχανικά, όχι μόνο δεν προκαλούν κατακράτηση αλλά την καταπολεμούν κιόλας.
Ενεργοποιούν τους μηχανισμούς φυσικής μας αποτοξίνωσης και μας βοηθούν να απομακρύνουμε τα περιττά υγρά και τις τοξίνες από το σώμα μας. Ωστόσο, αν σε μια σαλάτα λαχανικών προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα αλατιού συστηματικά, λογικό είναι να έχουμε κατακρατήσεις σε υγρά. Όχι όμως λόγω των λαχανικών αλλά λόγω του αλατιού.
Επίσης, κάποια λαχανικά, όπως για παράδειγμα το βραστό λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, πολλές φορές κατά το μεταβολισμό τους στο έντερο παράγουν πολλά αέρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα έντονο φούσκωμα, έναν εντερικό παροξυσμό, που μπορεί να κάνει και μια μικρή κατακράτηση. Αν έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο, τότε απλά αποφεύγετε τα βραστά λαχανικά ή αν αυτό επαναληφθεί και με την ωμή τους μορφή, μάθε να ζείτε χωρίς το συγκεκριμένο λαχανικό.
Η καλύτερη συνταγή για δίαιτα με μανιτάρια ψητά στο τηγάνι
Το μανιτάρι αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Περιέχουν σχεδόν 90 % νερό και κάποια ποσά πρωτεΐνης. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και αν προσέξουμε το πώς τα μαγειρεύουμε μπορούμε να φάμε μεγάλες ποσότητες.
Υλικά
4 μανιτάρια πόρτο-μπέλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο κομμένο σε ροδέλες να ζεσταθούν. Τοποθετούμε τα μανιτάρια στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθούν για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστά.