Σήμερα αποφασίζουν οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις τους – Αλλαγή «σκυτάλης», στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι


Οι αγρότες απέστρεψαν στα μπλόκα μετά τη μαζική κάθοδο στο Σύνταγμα, όπου θα λάβουν τις αποφάσεις τους ενώ τη «σκυτάλη» παίρνουν οι μελισσοκόμοι ερχόμενοι για τη διεκδίκηση των δικών τους αιτημάτων στην πρωτεύουσα.

Σήμερα (22/2) οι αγρότες αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά στα μπλόκα ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.



Το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα κύλησε χωρίς προβλήματα ενώ η ΕΛ.ΑΣ. συνεχάρη τους αγρότες γιατί, παρά τη μαζική κάθοδό τους, δεν επηρέασαν ιδιαίτερα την «κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης», ενώ εξήρε την «άψογη συνεργασία τους».

Οι 6.000 αγρότες θεωρούν πως έστειλαν το μήνυμά τους και στη συνέχεια έκαναν το δρομολόγιο της επιστροφής, ενώ από σήμερα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στις κατά τόπους συνελεύσεις για τα επόμενα βήματά τους.

Από τη πλευρά της η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι και θεωρούν πως αυτά που τους δίνει η κυβέρνηση δεν αρκούν για την επιβίωσή τους.

Ιδιαίτερα κρίσιμες συνεδριάσεις των αγροτών για τις επόμενες κινήσεις τους

Στις σημερινές γενικές συνελεύσεις τους, οι αγρότες θα επανακαθορίσουν τη στάση τους ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και θα εξετάσουν αν κριθεί αναγκαίο, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι αγρότες απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για μια νέα συνάντηση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων με άλλες μορφές.

Αν και οι περισσότεροι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης για να δουν πώς θα κινηθούν, αυτοί της Δυτικής Ελλάδας προτείνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι Μακεδόνες επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων. Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αυτοί που προσανατολίζονται στο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται μια συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση επιμέρους αιτημάτων τα οποία σχετίζονται με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Ντάνιελ στην περιοχή.

Ανικανοποίητοι οι αγρότες

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και ζητούν η τιμή κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα να πέσει στα 7 λεπτά.

Επίσης, ζητούν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.



Θεωρούν πως είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».



Τέλος, αναφέρουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένα «τέλος» στα αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Στη Πλατεία Συντάγματος σήμερα οι μελισσοκόμοι

Οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας δίνουν ραντεβού σήμερα με όλους τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη χώρα στην πλατεία Συντάγματος.



Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 4 τα ξημερώματα συναντήθηκαν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και πούλμαν.

Το κονβόι θα μεταβεί στο Ρίο, όπου θα συναντηθούν με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου. Στη συνέχεια, όλοι μαζί θα κινηθούν προς τον Ισθμό, όπου θα τους περιμένουν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, και η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία -με αυτοκίνητα και λεωφορεία- θα μεταβεί στην πλατεία Συντάγματος. Οι μελισσοκόμοι θα παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το βράδυ.

Ο σχεδιασμός θέλει να αιτούνται συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς και να επιδίδουν ψήφισμα στη Βουλή, καθώς και να παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

• Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
• Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
• Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
• Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
• Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
• Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
• Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ