Χιλιάδες αγρότες από όλη την επικράτεια συγκεντρώθηκαν εχθές Τρίτη (21/2) στο Σύνταγμα όπου και πραγματοποιήθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν στο Σύνταγμα βρέθηκαν τουλάχιστον 6.000 άτομα και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Σήμερα, Τετάρτη (21/2) αναμένεται να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής που σηματοδοτήσει νέες γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα.
Αγρότες: Τα αιτήματά τους
Οι αγρότες ζητούν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
Οι αγρότες έχουν την στήριξη της κοινωνίας
Στο πλευρό τους, οι αγρότες έχουν σωματεία, εργαζομένους και φοιτητές, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο συγκροτώντας ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θορύβησε το Μαξίμου. Απόδειξη αποτελεί η συνάντηση που προγραμματίστηκε για την επόμενη βδομάδα μεταξύ των Θεσσαλών αγροτών και του πρωθυπουργού, αλλά και η υπόσχεση του πως από το 2025 θα είναι μόνιμη η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Άγρυπνοι μέσα στα τρακτέρ οι αγρότες διατείνονται πως δεν κάνουν πίσω
«Όλοι είμαστε μέσα στα τρακτέρ μας όλη νύχτα. Περιμένουμε μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό. Είμαστε ικανοποιημένοι με την συγκέντρωσή μας, αλλά θα πάμε μέχρι τέλους προκειμένου να πάρουμε αυτά που μάς αναλογούν. Δεν κάνουμε πίσω.
Δεν είδαμε κανέναν από την κυβέρνηση, ούτε συναντηθήκαμε με κάποιον. Είμαι 25 χρόνων και έτσι και εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου θέλουμε ένα πρότυπο Ευρωπαίου αγρότη με ποιότητα ζωής. Θα αποφασίσουμε σήμερα τι θα κάνουμε», ανέφερε αγρότης στο MEGA.
«Ο αγώνας συνεχίζεται»
«Τα τρακτέρ θα φύγουν από εδώ αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί. Τα μπλόκα μας είναι γεμάτα νέα παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες που θέλουν να ζήσουν. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στη τύχη τους ούτε να αποδεχτούμε τη τύχη που τους ετοιμάζουν. Σήμερα είμαστε εδώ και πιστεύουμε στείλαμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέλουμε λύσεις. Το αγροτικό κίνημα έκανε φέτος ένα μεγάλο βήμα», τόνισε αγρότης σε ομιλία του.
Ακόμη, άλλος αγρότης δήλωσε: «Ο αγώνας συνεχίζεται. Τα τρακτέρ θα μείνουν εδώ σήμερα και θα φύγουν αύριο. Θα γυρίσουμε στα μπλόκα και θα πάρουμε αποφάσεις για την συνέχιση του αγώνα»
Ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, είπε: «Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί». Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.
Αγρότες: Στο πλευρό τους η αντιπολίτευση
Παρόντες στο μεγάλο συλλαλητήριο ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και κλιμάκιο δεκαπέντε βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε:
«Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα.
Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση.»
Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία»
«Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη Ελλάδα είναι στο πλευρό τους.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός.
Καλή δύναμη σε όλους και όλες» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο των αγροτών.
Κασσελάκης: «Να μη δουν οι αγρότες τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση»
«Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία.
Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους να γίνει μια ρύθμιση οφειλών ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα» ήταν η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη από το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Δύο τα σενάρια για την επιστροφή των αγροτών
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιστροφή των αγροτών αναμένεται να ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 10:00-11:00 το πρωί της Τετάρτης από το Σύνταγμα. Για αυτόν το λόγο έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο.
Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται από τις αρχές: Είτε θα ακολουθηθεί το ίδιο δρομολόγιο που χρησιμοποιήσαν για να έρθουν στην Αθήνα, δηλαδή Πανεπιστήμιου, πλατεία Ομονοίας, λεωφόρος Αθηνών και θα βγουν στον Κηφισό ή θα πάνε από την λεωφόρο Συγγρού και από εκεί να οδηγηθούν στο ποτάμι.
Συνεπώς, και σήμερα αναμένεται να είναι μία δύσκολη μέρα, όπου οι δρόμοι της Αθήνας θα κλείνουν σε διάφορα σημεία, ανάλογα από το πού θα περνάει το μεγάλο κομβόι των τρακτέρ των αγροτών.
Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων
Εντός της ημέρας αναμένεται να αποχωρήσουν από το κέντρο για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που διανυκτέρευσαν την Τρίτη στο Σύνταγμα. Την Πέμπτη (22/02) αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, όπως ανέφεραν οι αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».
Αγρότες: Παράθυρο για νέα μέτρα τον Ιούνιο ή στη ΔΕΘ
Κυβερνητικά στελέχη στέλνουν όμως ένα πλάγιο μήνυμα στους αγρότες που βρίσκονται ετοιμοπόλεμοι πάνω στα τρακτέρ. Διαμηνύουν πως υπάρχει μια «θετική πρόθεση» από την Κυβέρνηση να γίνει κάτι καλύτερο και για το αγροτικό πετρέλαιο, που αποτελεί το βασικότερο αίτημα των αγροτών.
Αυτό που λένε στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Δείχνουν προς τον Ιούνιο και τονίζουν πως αν υπάρξει χώρος ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα εξετάσει και αυτό το αίτημά τους. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως αυτό το είπε κεκλεισμένων των θυρών και ο πρωθυπουργός στους 15 εκπροσώπους των μπλόκων, οι οποίοι βρέθηκαν πριν μία εβδομάδα στο Μαξίμου. Ο Ιούνιος βέβαια σαν χρονικό ορόσημο δεν είναι καθόλου τυχαίος: αφενώς δίνει έναν άμεσο ορίζοντα στους αγρότες, αφετέρου είναι πριν τις ευρωεκλογές…