Πόνος στην πλάτη: 14 τρόποι για να περάσει


Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να γίνει ανυπόφορος. Και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που δεν έχει ηλικία και φύλο. Κάνει δύσκολη την καθημερινότητα μας αφού επηρεάζει την κίνηση, τον ύπνο, τη διάθεση μας.
Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως η κακή στάση, οι τραυματισμοί, οι φλεγμονές, οι κήλες δίσκων, η αρθρίτιδα, η σκολίωση, η οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις. Για την αντιμετώπιση του χρόνου πόνου στην πλάτη υπάρχουν διάφορες θεραπείες, από αλλαγές στον ύπνο και στη στάση του σώματος μέχρι τα φάρμακα και τη χειρουργική επέμβαση.
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την αιτία, την ένταση και την διάρκεια του πόνου, καθώς και από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ασθενούς.
Το WebMd παρουσιάζει τους σημαντικότερους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην πλάτη.
14 τρόποι να περάσει ο πόνος στην πλάτη
1. Κοιμηθείτε καλύτερα
Όταν έχετε πόνο στην πλάτη, ο ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος. Και όταν δεν κοιμάστε σωστά και αρκετά, ο πόνος στην πλάτη επιδεινώνεται. Ένας φαύλος κύκλος που μπορείτε να σπάσετε αλλάζοντας τη στάση σας όταν κοιμάστε. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση και να ανακουφίσετε την πίεση στην πλάτη σας. Εάν πρέπει να κοιμάστε ανάσκελα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας. Προσοχή στο στρώμα – φροντίστε να είναι άνετο και σταθερό.
2. Καλή στάση σώματος
Η γιαγιά σας είχε δίκιο: είναι κακό να καμπουριάζετε. Και η κακή στάση του σώματος μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη, ειδικά αν κάθεστε για μεγάλες περιόδους. Μην πέφτετε πάνω από το πληκτρολόγιό σας. Καθίστε όρθια, με τους ώμους σας χαλαρούς και το σώμα σας να στηρίζεται στην πλάτη της καρέκλας σας. Δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό ανάμεσα στο κάτω μέρος της πλάτης σας και το κάθισμά σας. Κρατήστε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.
3. Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα
Υπάρχουν δύο είδη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή που συχνά βοηθούν στον πόνο στην πλάτη: τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και η ακεταμινοφαίνη. Και τα δύο έχουν παρενέργειες και κάποιοι ενδεχομένως να μην μπορούν να τα λάβουν. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε αναλγητικά. Και μην περιμένετε μόνο το φάρμακο να λύσει το πρόβλημα του πόνου σας. Μελέτες δείχνουν ότι πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερους από έναν τύπους θεραπείας.
4. Συνταγογραφούμενα αναλγητικά
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ για να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε άλλα φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή- για να αποφύγετε την υπερδοσολογία ορισμένων δραστικών συστατικών. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει μυοχαλαρωτικά για να βοηθήσει στην ανακούφιση των επώδυνων μυϊκών σπασμών.
5. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Ακόμα κι αν δεν έχετε κατάθλιψη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα ως μέρος της θεραπείας για τη χρόνια οσφυαλγία. Δεν είναι σαφές πώς τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Πιστεύεται ότι η επίδραση των αντικαταθλιπτικών στους χημικούς αγγελιοφόρους μπορεί να επηρεάσει τα σήματα πόνου στο σώμα.
6. Φυσικοθεραπεία
Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να σας διδάξουν πώς να κάθεστε, να στέκεστε και να κινείστε με τρόπο που διατηρεί τη σπονδυλική σας στήλη σε σωστή ευθυγράμμιση και ανακουφίζει την πίεση στην πλάτη σας. Μπορούν επίσης να σας διδάξουν εξειδικευμένες ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς που υποστηρίζουν την πλάτη σας. Ένας ισχυρός μυϊκός πυρήνας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε περισσότερους πόνους στην πλάτη στο μέλλον. Μελέτες δείχνουν ότι όταν αυξάνεις τη δύναμη, την ευελιξία και την αντοχή σου, ο πόνος στην πλάτη μειώνεται… αλλά χρειάζεται χρόνος.
7. Όχι στην ανάπαυση, ναι στην άσκηση
Οι γιατροί συνήθιζαν στο παρελθόν να συνιστούν ανάπαυση στο κρεβάτι για τον πόνο στην πλάτη. Αλλά τώρα ξέρουμε ότι η μακρά ακινησία είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος. Μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη και να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές. Μην ξεκουράζεστε για περισσότερο από μία ή δύο μέρες. Είναι σημαντικό να σηκωθείτε και να αρχίσετε σιγά σιγά να κινείστε ξανά. Η άσκηση έχει βρεθεί ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ανακουφίσετε γρήγορα τον πόνο στην πλάτη. Δοκιμάστε το κολύμπι, το περπάτημα ή τη γιόγκα.
8. Πάγος και θερμότητα
Οι τακτικές εφαρμογές πάγου στις επώδυνες περιοχές στην πλάτη σας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής από έναν τραυματισμό. Δοκιμάστε την εφαρμογή πάγου πολλές φορές την ημέρα για έως και 20 λεπτά κάθε φορά. Τυλίξτε την παγοκύστη σε μια λεπτή πετσέτα για να προστατέψετε το δέρμα σας. Μετά από μερικές ημέρες, αλλάξτε τη θερμοκρασία. Εφαρμόστε μια θερμοφόρα για να χαλαρώσετε τους μύες σας και να αυξήσετε τη ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ζεστά μπάνια για χαλάρωση. Για να αποφύγετε εγκαύματα και βλάβη στους ιστούς, μην κοιμάστε ποτέ σε θερμαντικό μαξιλάρι.
9. Μασάζ
Το μασάζ ανακουφίζει πραγματικά τον πόνο στην πλάτη. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα εβδομαδιαίο μασάζ για μια περίοδο 10 εβδομάδων βελτίωσε τον πόνο και τη λειτουργικότητα για άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη. Τα οφέλη διήρκεσαν περίπου έξι μήνες, αλλά μειώθηκαν ύστερα από ένα χρόνο.
10. Διέγερση νεύρων
Γίνονται διάφορες έρευνες για ορισμένες θεραπείες που διεγείρουν τα νεύρα, ως τρόπος μείωσης του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης βελονισμού στο θεραπευτικό σας σχέδιο εάν δεν βρίσκετε ανακούφιση με τη συντηρητική αγωγή. Μια άλλη μέθοδος που μπορεί να προτείνει ο γιατρός σας είναι η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), κατά την οποία ήπιοι ηλεκτρικοί παλμοί παρέχονται στα νεύρα για να εμποδίσουν τα εισερχόμενα σήματα πόνου.
11. Ψυχοθεραπεία
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο για πόνους στην πλάτη. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι πολύ αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη βοήθεια του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Για παράδειγμα, η CBT μπορεί να στοχεύει στο πώς σκέφτονται τα άτομα με πόνο στην πλάτη για τη σωματική δραστηριότητα -και γιατί μπορεί να την αποφεύγουν- για να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονται στην άσκηση. Τα άτομα που κάνουν CBT έχουν αναφέρει σημαντικές μειώσεις στον πόνο και την αναπηρία.
12. Βιοανάδραση
Η Βιοανάδραση χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα που σας βοηθά να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να ελέγχει την απόκρισή σας στον πόνο. Μαθαίνετε να μετριάζετε την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, τη ροή του αίματος και την ένταση των μυών σας. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι είναι καλύτερο από τη φαρμακευτική αγωγή στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη, μειώνοντας την ένταση του πόνου κατά περίπου 30%. Και το καλύτερο… δεν έχει παρενέργειες.
13. Ενέσεις στη σπονδυλική στήλη
Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια ένεση στη σπονδυλική στήλη για να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στην πλάτη σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενέσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί που ειδικεύονται στην ανακούφιση από τον πόνο. Για παράδειγμα, μια ένεση κορτικοστεροειδούς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής που προκαλεί τον πόνο. Ανάλογα με το είδος της ένεσης, ο γιατρός σας μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των δόσεων σας ανά έτος για να αποφύγει πιθανές παρενέργειες.
14. Χειρουργική επέμβαση
Εάν ένας διογκωμένος δίσκος ασκεί πίεση σε ένα νεύρο, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει δισκεκτομή για την αφαίρεση μέρους του υλικού του δίσκου. Εναλλακτικά, μπορεί να προταθεί μια λαμινεκτομή για την αποσυμπίεση μιας περιοχής όπου υπάρχει πίεση στα νεύρα ή στο νωτιαίο μυελό. Η σπονδυλοδεσία μπορεί να γίνει για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, αυτές εγκυμονούν κινδύνους και δεν είναι πάντα επιτυχείς. Άρα καλό θα είναι να αποτελούν επιλογές τελευταίας ανάγκης.
 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ