Κορωνοϊός: Πόσο μειώνει η άσκηση τον κίνδυνο μόλυνσης και νοσηλείας


Ο κορωνοϊός μπορεί να μας χτυπήσει ασχέτως ηλικίας και φύλου. Αυτό το γνωρίζουμε. Τώρα όμως μαθαίνουμε από νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων πως όσοι ασκούνται τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν με COVID ή να χρειαστούν νοσηλεία.

Συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή, οι ενήλικες που ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα, έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης με COVID και 27% λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας εξαιτίας του ιού.
«Η νέα μεγάλη, ευρείας κλίμακας μελέτη σε ηλικιωμένους επιβεβαιώνει τη συμβολή της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη της μόλυνσης από COVID-19 και της νοσηλείας εξαιτίας της, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη μείωση της ευπάθειας στις λοιμώξεις», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Howard Sesso, επιδημιολόγος στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Κορωνοϊός και ασκηση
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 61.500 και πλέον ηλικιωμένων που συμμετείχαν σε τρεις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID το 2020.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον τρόπο ζωής και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιέρωναν σε δραστηριότητες όπως ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο και ανέβασμα σκαλοπατιών.
Με βάση αυτές τις αναφορές, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ως ανενεργούς, ανεπαρκώς ενεργούς ή επαρκώς ενεργούς, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ για τη σωματική δραστηριότητα.
Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 75 έως 150 λεπτά έντονης έντασης άσκηση την εβδομάδα.
Παραδείγματα μέτριας έντασης άσκησης είναι το γρήγορο περπάτημα, το διπλό τένις, οι δουλειές στον κήπο ή το αερόμπικ στο νερό. Η έντονη άσκηση περιλαμβάνει τζόκινγκ, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, ποδόσφαιρο ή μεταφορά βαρέων φορτίων.
Μεταξύ Μαΐου 2000 και Μαΐου 2022, όσοι τηρούσαν αυτές τις οδηγίες, είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν ή να νοσήσουν βαριά από COVID, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Τι λένε οι ειδικοί
«Η πανδημία COVID-19 έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να εξετάσουμε ένα πιθανό όφελος της σωματικής δραστηριότητας από δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν από την έναρξή της», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Dennis Muñoz Vergara, από το Brigham and Women’s Hospital.
Η έρευνα φαίνεται επίσης να υποδηλώνει ότι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι ισχυρότερα για τις γυναίκες, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να εξεταστούν πλήρως οι διαφορές, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν τη συσχέτιση της άσκησης με άλλες πτυχές της υγείας και της ευημερίας, όπως η κατάθλιψη και η κοινωνική σύνδεση.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ