«Φως« στα «γκρίζα» σημεία των μέτρων για το αγροτικό ρεύμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους αργότες
Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ακούγοντας τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, εντόπισε τα γκρίζα σημεία των μέτρων για το αγροτικό ρεύμα.
Αρχικά η κλειδωμένη τιμή των 9 λεπτών για το 1/3 της κατανάλωσης για μετά το 2026 με μακροχρόνια σύμβαση με τον πάροχο εγκλωβίζει τον αγρότη σε μία τιμή που μπορεί να είναι υψηλότερη από την ελάχιστη τιμής της αγοράς. Δεν διευκρινίστηκε σε αυτή την περίπτωση εάν θα υπάρχει αναμόρφωση της τιμής προς τα κάτω.
Επίσης αν αποχωρήσει πρόωρα ο αγρότης από την κλειδωμένη σύμβαση των 9 λεπτών που έχει με τον πάροχο ανακοινώθηκε ότι θα του επιβληθεί πέναλτι. Αυτό είναι καταχρηστικό, αφού εάν ανέβει η κιλοβατώρα πάνω από τα 9 λεπτά η επιπλέον αύξηση θα επιδοτείται από τον προϋπολογισμό ή το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.
Άρα ο πάροχος δεν είναι χαμένος, οπότε δεν πρέπει να επιβάλλεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Ακόμη, ο αγρότης ή ο αγροτικός συνεταιρισμός που αποτελεί μέλος, δεν έχει την δυνατότητα στο να συμμετέχει στα νέα μεγάλα έργα των φωτοβολταϊκών πάρκων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (500MW) που θα είναι έτοιμα το 2026. Την δυνατότητα αυτή, την δίνει μόνο στους παρόχους και μάλιστα κατά προτεραιότητα να πάρουν και όρους σύνδεσης. Παράλληλα , δεν έγινε λόγος στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων που θα αφορά την συμμετοχή γεωργικών συνεταιρισμών. Όσον αφορά την ανακοίνωση του προγράμματος φωτοβολταικών στο χωράφι, δεν δίνεται η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού στον αγρότη.
Η επιδότηση θα αφορά μόνο σε αυτόνομα φωτοβολταικά (από 10KW έως
50KW) που εκτιμάται ότι θα επιδοτεί μόνο τις μπαταρίες και όχι τα πανέλα. Τέλος, δεν έγινε αναφορά για την αξιοποίηση της υπολειμματικής γεωργικής βιομάζας (τα υπολείμματα από τις καλλιέργειες,πχ κλαδέματα κλπ) προκειμένου να κατασκευαστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βιοκαύσιμα. Ενώ θα μπορούσε να αυξηθεί και το εισόδημα του αγρότη, πουλώντας την βιομάζα σε ηλεκτροπαραγωγούς. Φαίνεται πόσο οι περισσότεροι αγρότες κυριεύτηκαν από οργή. Θεώρησαν εμπαιγμό της κυβέρνησης την σύσκεψη , χρησιμοποιώντας την ως πρόφαση για να μην δώσει τίποτα.
Ομόφωνα ο αγώνας τους κλιμακώνεται με επικρατέστερο το ενδεχόμενο, να φτάσουν στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, ορισμένοι διαφωνούν με την απόβαση των τρακτέρ στην πρωτεύουσα και χαρακτηρίζουν παράλογο το γεγονός πως μπροστά στον Πρωθυπουργό, κάνεις αγρότης δεν εξέφρασε την απογοήτευσή του.