Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μοναδική ευκαιρία για να δείξετε στα παιδιά σας πόσο πολύ τα αγαπάτε.
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είθισται να είναι αφιερωμένη στον έρωτα και την αγάπη. Ωστόσο είναι μοναδική ευκαιρία να την αφιερώσετε στην πιο πολύτιμη αγάπη απ’ όλες: αυτή προς τα παιδιά σας.
Αυτό συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), η οποία παρέχει και μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
Εννοείτε πως όσα συνιστά δεν αφορούν την αγάπη προς τα παιδιά μόνο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου.
* Φτιάξτε κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου μαζί με τα μικρά παιδιά σας. Αν το παιδί σας είναι στην εφηβεία, φτιάξτε μία κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου ειδικά για εκείνο και γράψτε του πόσο πολύ το αγαπάτε.
* Περάστε χρόνο με το παιδί κάνοντας πράγματα που του αρέσουν. Να το ενθαρρύνετε να είναι δραστήριο, κάνοντας ποδήλατο, πεζοπορία και αθλητισμό μαζί του. Να προγραμματίζετε δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, στις οποίες θα κλείνετε όλοι κάθε ηλεκτρονική συσκευή (κινητά, τηλεοράσεις κ.λπ.).
* Να θέτετε το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας. Να φέρεστε στο παιδί και σε όλη την οικογένειά σας όπως θέλετε να σας φέρονται. Να είστε ευγενικοί και να χρησιμοποιείτε με κατάλληλο τρόπο τις λέξεις «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «συγνώμη».
Φροντίστε εκτός από τα λόγια σας, να αποπνέουν ευγένεια και οι πράξεις σας. Τα παιδιά μαθαίνουν (και) δια της παρακολουθήσεως. Επομένως θα κάνουν ό,τι βλέπουν.
* Αν το παιδί είναι κακοδιάθετο, αγκαλιάστε το ή δώστε του ένα φιλί. Μην προσπαθήσετε όμως να του μιλήσετε αν δεν το ζητήσει το ίδιο ή δεν βελτιωθεί η διάθεσή του. Ποτέ μην αντιδράτε βίαια στην κακοδιαθεσία του παιδιού.
Η επικοινωνία και τα όρια
* Να χρησιμοποιείτε μη-βίαιες, θετικές μορφές τιμωρίας. Υιοθετήστε ένα σύστημα επιβραβεύσεων και κανόνων πολλά χρόνια πριν μπει το παιδί στην εφηβεία. Να τηρείτε απαρέγκλιτα τους κανόνες, για να μάθει το παιδί να τους ακολουθεί.
Κανόνες πρέπει να βάζετε και στην εφηβεία – και η παράβασή τους πρέπει να έχει συνέπειες. Αν αφήνετε τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας να παραβαίνουν σημαντικούς κανόνες χωρίς συνέπειες, εκείνα θα σπάνε διαρκώς κι άλλους.
Ό,τι όμως κι αν κάνει το παιδί, μην κλείσετε τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ σας. Είναι σημαντικό να τις διατηρήσετε ανοικτές.
* Να είστε θετικοί και ενθαρρυντικοί όταν του μιλάτε. Να αποφεύγετε την κοροϊδία, τον σαρκασμό και τα λόγια που τα μειώνουν. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντοτε τι υπονοείτε με αυτά τα λόγια. Έτσι, απλώς μαθαίνουν να μιλάτε άσχημα.
* Να είστε πάντοτε έτοιμοι να ακούσετε τι έχουν να πουν τα παιδιά. Και να αντιδράτε άμεσα και με αγάπη. Αν εντοπίσετε ενδείξεις άγχους ή επίμονης στεναχώριας στο παιδί, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.
Η καλλιέργεια και η υγεία
Πολύ σημαντικό είναι να μην αμελείτε την καλλιέργεια και την υγεία του παιδιού. Η AAP συνιστά τα εξής:
* Αρχίστε να διαβάζετε στα παιδιά σας από την ηλικία των 6 μηνών. Κρατήστε τα μακριά από την τηλεόραση για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Περιορίστε τον χρόνο μπροστά στα κομπιούτερ στα μεγαλύτερα παιδιά. Θέστε όρια στην τηλεόραση και στα προγράμματα που θα βλέπουν. Όλ’ αυτά είναι είναι απτές αποδείξεις αγάπης.
* Βοηθήστε το παιδί να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις με τους φίλους, τους συγγενείς και την κοινότητά σας. Να προσκαλείτε φίλους και γείτονες στο σπίτι και να περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί. Να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικά σπορ και σε δραστηριότητες που απαιτούν ομαδική δουλειά.
* Διδάξτε στο παιδί την αξία της υγιεινής διατροφής, μαθαίνοντάς το να μαγειρεύει μαζί σας. Να το ενθαρρύνετε να συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια, από τον προγραμματισμό και τα ψώνια μέχρι το σερβίρισμα.
* Φροντίστε την υγεία του παιδιού σας. Να το πηγαίνετε στον παιδίατρο για τσεκάπ, στον οφθαλμίατρο και στον οδοντίατρο για ετήσιο έλεγχο. Διδάξτε του τρόπους πρόληψης των τραυματισμών. Διδάξτε του τις βασικές πρώτες βοήθειες. Βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεται καθημερινά και ότι κοιμάται επαρκώς.
* Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση. Να του παρέχετε αμέριστη υποστήριξη και να το ενθαρρύνετε να καλλιεργεί κάθε δεξιότητά του. Έχει ανάγκη να πιστέψετε σε αυτό, καθώς θα αρχίσει να πιστεύει στον εαυτό του.
Δείξτε του αγάπη, δείτε του εμπιστοσύνη, ακούστε το. Να το βοηθάτε να μαθαίνει και από τα λάθη και από τις επιτυχίες του.
Αν πιστεύετε στο παιδί σας, θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό του, λέει η AAP.