Γιατί σε ψηλοτάβανο δωμάτιο σκεφτόμαστε πιο ελεύθερα και εμπνευσμένα;


Μπορεί ένα ψηλοτάβανο δωμάτιο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή; Οι ειδικοί λένε ναι – και με αποδείξεις. Και εξηγούν: Οι ψηλοτάβανοι χώροι διευρύνουν το πνεύμα και τη φαντασία, δημιουργούν ευχάριστη διάθεση και μας κάνουν να σκεφτόμαστε πιο ελεύθερα και εμπνευσμένα. Ακόμα και μια διαφορά 60-70 πόντων στο ύψος του ταβανιού μπορεί να φέρει αισθητή βελτίωση. Αντίθετα, τα χαμηλοτάβανα δωμάτια περιορίζουν τη σκέψη.

Θεωρητικές ιδέες και οράματα

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι διακυμάνσεις στο ύψος του ταβανιού ενός δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας με πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα, επιδρούν στο πώς αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και ενεργούμε, αλλά και στο πώς επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Όπως διαπίστωσαν, ένα ψηλό ταβάνι μας κάνει να φιλοσοφούμε και να αναπτύσσουμε θεωρητικές ιδέες και οράματα. Αν η οροφή χαμηλώσει, τότε μας ωθεί να συγκεντρωνόμαστε σε πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, που αφορούν λεπτομέρειες ενός θέματος. Με άλλα λόγια ψήλωσε το ταβάνι, για να έχεις μια αίσθηση ότι επεκτείνεις τα πνευματικά σου όρια και διευρύνεις τους ορίζοντες του μυαλού σου.

Μεγαλοπρέπεια και δέος

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την ενοικίαση και την πώληση κτιρίων ότι οι σημαντικές εκδηλώσεις και οι δεξιώσεις είναι καλύτερα να πραγματοποιούνται σε χώρους με ψηλές ή θολωτές οροφές. Ίσως γιατί αυτοί οι χώροι δίνουν την αίσθηση της μεγαλοπρέπειας θυμίζοντας βασιλικά παλάτια.

Επίσης οι εκκλησίες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κτίσματος με ψηλή και θολωτή οροφή. Αν αναλογιστεί κάποιος την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, εύκολα καταλαβαίνει τη σημασία του πανύψηλου τρούλου της (55,6 μέτρα), ο οποίος δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται. Η πολύ μεγάλη απόστασή του από το έδαφος δημιουργεί απέραντο δέος αφήνοντας ανεξίτηλη στη μνήμη την εντύπωση του συμπαντικού μεγαλείου που δεν έχει όρια.

Χαμηλή… οικειότητα
Από μια άλλη πλευρά, η αρχαία κινέζικη παροιμία «όσο μεγαλύτερη είναι η κρεβατοκάμαρα, τόσο πιο κοντά είναι ο χωρισμός» υπονοεί ότι ένα δωμάτιο μεγάλων διαστάσεων (όχι μόνο στο πλάτος αλλά και στο ύψος) δημιουργεί μια αίσθηση απομάκρυνσης και ψυχρότητας μεταξύ δύο συντρόφων, γιατί λειτουργεί εις βάρος της οικειότητας. Ίσως αυτό εξηγεί και την τάση πολλών ανθρώπων να συναθροίζονται στην οικεία και «ζεστή» κουζίνα τους, αντί να χρησιμοποιούν τον μεγαλύτερο χώρο του σπιτιού, το σαλόνι. Και αυτό έχει μεν λογική εξήγηση την περίοδο του χειμώνα, οπότε όσο μικρότερο είναι ένα δωμάτιο, τόσο πιο εύκολα ζεσταίνεται. Όμως πίσω από την αίσθηση ψυχικής ζεστασιάς που δημιουργούν τα χαμηλοτάβανα δωμάτια και οι σοφίτες σε ορισμένους ανθρώπους οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως υποκρύπτεται ένα ποσοστό ανασφάλειας και φόβου να επεκτείνουν τη σκέψη τους.

Πώς θα κάνεις το ταβάνι να δείχνει πιο ψηλό
Αν το σπίτι σου δεν είναι ψηλοτάβανο, μπορείς να το… ψηλώσεις με κάποιες μικροεπεμβάσεις:

Χρησιμοποίησε φωτισμό που στρέφεται προς το ταβάνι, όπως απλίκες ή φωτιστικά με πόδι.

Βάψε τους τοίχους και το ταβάνι ακριβώς στην ίδια απόχρωση, ώστε να μην ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Βάψε το ταβάνι στο απαλό γαλάζιο χρώμα του ουρανού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ