Σε τέλμα βρίσκονται οι αγρότες που βλέπουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν, αφού το κόστος παραγωγής δεν τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
Της Φανής Χαρίση
Πλήθος αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Ημαθία, τη Λαμία κ.ά. αλλά και μελισσοκόμοι από την Χαλκιδική, την Πιερία και την Αιτωλοακαρνανία συγκεντρώθηκαν σήμερα μαζί με 300 τρακτέρ έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ πραγματοποιώντας συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που κυριολεκτικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες αφανίζουν τον κλάδο τους.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι πήραν το λόγο και εξέφρασαν αναλυτικά τα ζητήματα που τους ταλανίζουν.
Όπως ένας κτηνοτρόφος που είπε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα εμείς σφάζουμε τα αρνιά και πουλάμε προς 5 ευρώ το κιλό ενώ οι καταναλωτές τα αγοράζουν 12 ευρώ το κιλό».
«Είμαστε ταλαιπωρημένοι, είμαστε ο κρίκος που τραβάει όλο το φορτίο. Από το 2016 είμαστε ο μόνος κλάδος που έχασε τόσο μεγάλο ποσοστό σε εισόδημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πρώτα χάσαμε την εξισωτική μας την έκοψαν κατά 70% και μετά μας πήραν τους βοσκότοπους» τόνισε προσθέτοντας ότι θα «συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις έως ότου λυθούν τα προβλήματα μας».
Ένας μελισσοκόμος από την Χαλκιδική ανέφερε από βήματος του συλλαλητηρίου ότι «πουλάμε τα μέλια σε χαμηλές τιμές κι αυτό που μας πονάει περισσότερο είναι τα μέλια που έρχονται από έξω τα οποία είναι καραμελόχρωμα και το τρώω αυτό ο κόσμος και είναι δηλητήριο για τον άνθρωπο».
Μάλιστα όπως τόνισε ο μελισσοκόμος της Χαλκιδικής αυτά τα εισαγόμενα υλικά δηλαδή το καραμελόχρωμα «τα ανακατεύουν με ελληνικής παραγωγής μέλια και τα πουλάνε».
Αγρότες από τις Σέρρες και το Κιλκίς αναφέρθηκαν εκτενώς στο πανάκριβο πετρέλαιο και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επισημαίνοντας πως οι τιμές αυτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ζητώντας αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν όλοι οι αγρότες στην Ευρώπη και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού αγροτικού συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι για πολλά έτη οι αγρότες έχουν τα ίδια βασικά αιτήματα. «Που σημαίνει ότι δεν έχει λυθεί κανένα αίτημα εδώ και 25- 30 χρόνια. Κάτι πρέπει να αλλάξει, θέλω να είμαστε όλοι ενωμένοι και είμαστε ενωμένοι για να καταφέρουμε κάτι για όλο τον κόσμο».
Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε περί τις 2.30 το μεσημέρι και οι αγρότες έδωσαν ραντεβού στις 5 το απόγευμα στην νότια πύλη προκειμένου να πραγματοποιήσουν ειρηνική πορεία εντός της ΔΕΘ όπου στις 7 το βράδυ θα εγκαινιαστεί η έκθεση agrotica.
Τέλος να σημειωθεί ότι το μπλόκο των 300 τρακτέρ που στήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί θα παραμείνει στη νότια πύλη της ΔΕΘ για τέσσερις ημέρες όσο δηλαδή διαρκεί η κλαδική έκθεση αγροτικών μηχανημάτων και προϊόντων Agrotica.