Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια – Τί αποφασίζουν οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων για τη χειμερινή εξεταστική περίοδο στα ΑΕΙ


Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται όλα τα πανεπιστήμια και οι σχολές να έχουν αποφασίσει με ποιο τρόπο θα γίνει η εξεταστική της χειμερινής περιόδου προκειμένου να προετοιμαστούν και οι φοιτητές τους, αλλά και γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.

Πανεπιστήμια: Η Σύγκλητος έχει τον τελευταίο λόγο για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων 

Σε πολλά ιδρύματα και κυρίως της περιφέρειας αλλά και σε μεμονωμένα τμήματα η εξεταστική έχει ήδη αρχίσει, διεξάγεται δια ζώσης και θα ολοκληρωθεί έως τις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Τον τελικό λόγο σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων (ψηφιακά ή δια ζώσης) τη λαμβάνει η Σύγκλητος κάθε πανεπιστημίου μετά και από πρόταση των πρυτανικών αρχών.

Εν συνεχεία, οι αποφάσεις αναρτώνται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», και μετά βγαίνει και Διαπιστωτική Πράξη του Πρύτανη. Προϋπόθεση για τη διενέργεια ψηφιακών εξετάσεων είναι να α) εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της προφορικής ή γραπτής εξέτασης με τη χρήση των εν λόγω μέσων, και β) διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πανεπιστήμια: Οι αποφάσεις σε ΕΚΠΑ – ΕΜΠ – ΠΑΠΕΙ – ΠΑΔΑ – ΟΠΑ

Πάντως, σήμερα (31/01), αναμένεται η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ο προσανατολισμός είναι οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως, αλλά υπάρχουν και τμήματα, τα οποία δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε τα ακόλουθα: Να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου. Να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Να αρχίσει στις 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το εαρινό εξάμηνο.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά προκειμένου να ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας, παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων θα ακολουθηθεί το ήδη αναρτημένο πρόγραμμα εξετάσεων που είναι στην ιστοσελίδα κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, την Τετάρτη (31/01) θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το νέο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τους διδάσκοντες. Σήμερα (31/01) θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά ο προσανατολισμός είναι κάθε τμήμα να αποφασίσει εάν θα κάνει διαδικτυακές εξετάσεις.

Για σήμερα, Τετάρτη (31/01), έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν οι εξετάσεις των φοιτητών, των σχολών που τελούν υπό κατάληψη, θα διεξαχθούν διαδικτυακά ή διά ζώσης.

Πριν το τέλος του Φεβρουαρίου έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις, δείχνει αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αρνούμενη να κάνει διάλογο με τους φοιτητές που παραμένουν με «το όπλο παρά πόδα» διεκδικώντας «ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν» πανεπιστήμιο.

Όραμα του πρωθυπουργού να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε στον ρ/σ ΣΚΑΪ «παράνομη πράξη» τις καταλήψεις λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτές και δεν καθρεφτίζουν την πραγματική θέληση των φοιτητών. Είπε ακόμη ότι όραμά του είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων λόγω των καταλήψεων. Επίσης, εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος λέγοντας πως «θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια» ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη δείχνει να έχει σχηματίσει άποψη και να κρατά μικρό καλάθι.

Τα μέτρια και τα λιγότερα γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού πιστεύουν οι πολίτες πως θα έρθουν στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, οι συμμετέχοντας τάχθηκαν κατά πλειοψηφία «σύμφωνοι» ή «μάλλον σύμφωνοι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όμως, μόνο το 5,6% δηλώνει πως θα έρθουν στη χώρα μας «από τα κορυφαία του κόσμου», ένα 27,7% «από τα πολύ καλά». Ένας στους δύο ερωτηθέντες (52,8%) απαντά «μέτρια και από τα λιγότερο γνωστά».

Τα «ραντεβού» των φοιτητών την Πέμπτη

Στην αντίπερα όχθη, ανυποχώρητοι δείχνουν οι φοιτητές προετοιμάζοντας κλιμάκωση του αγώνα με τα καθιερωμένα πλέον ραντεβού της Πέμπτης. Πρώτη στάση η 1η Φεβρουαρίου με νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και μαχητικότερη δράση στις 8 Φεβρουαρίου με πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο και πάλι στην πρωτεύουσα με κάλεσμα αυτή τη φορά σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της χώρας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ