Ευρωεκλογές 2024: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες στη Νέα Δημοκρατία έχουν εξετάσει ήδη την πρώτη λίστα των ονομάτων που θα δώσουν τη «μάχη» της σταυροδοσίας στις 6 Ιουνίου οι οποίες αποτελούν και την τελευταία πολιτική «σφυγμομέτρηση» για την τετραετία.
Η χτεσινή προσχώρηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Ν.Δ. επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα τις φήμες που την ήθελαν να έχει “κλειδώσει” η υποψηφιότητα της στο “γαλάζιο” ευρωψηφοδέλτιο.
«Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένουν ανοιχτές για εκείνους που συμμερίζονται το πολιτικό μας όραμα και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για την υλοποίησή του» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση τους, τονίζοντας ότι αν και προέρχονταν από διαφορετικούς χώρους, συνεργάστηκαν άψογα στο παρελθόν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σημείωσε ότι η κ. Χριστοφιλοπούλου έχει δημόσια στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Ν.Δ..
Το περαιτέρω άνοιγμα στον κεντρώο χώρο σηματοδοτεί και η επιλογή, όπως όλα δείχνουν, και του Πύρρου Δήμα για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Χρυσός Ολυμπιονίκης, είχε εμφανιστεί πρόσφατα στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη στην περιοδεία του στην Αγία Παρασκευή, ενώ παλαιότερα τον είχε συνοδέψει και στην ιστορική επίσκεψη στη πατρίδα του, στη Χειμάρρα της Αλβανίας.
Νέα Δημοκρατία: Ποιοι πάνε για νέα θητεία, ποιοι αποχωρούν
Αρχής γενομένης από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, τέσσερις με τα σημερινά δεδομένα πάνε για να διεκδικήσουν μια νέα θητεία. Ο λόγος για τον επικεφαλής της ευρωομάδας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε και βιβλίο με τη δράση του, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που ανέπτυξε έντονη δράση στις Βρυξέλλες, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που ξεκίνησε ήδη περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και την παλαιότερη αυτών των ευρωβουλευτών Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία προ ημερών συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την άλλη, με τα ως τώρα δεδομένα δύσκολο μοιάζει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, του οποίου ο ανιψιός Κώστας Κεφαλογιάννης μάλιστα μόλις πριν από λίγους μήνες κατέλαβε μια έδρα με τη ΝΔ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκκρεμεί, πάντως, ένα ραντεβού του με τον πρωθυπουργό. Εκτός ψηφοδελτίου αναμένεται να μείνουν η Μαρία Σπυράκη και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ το 2019 έχει διαγραφεί από το κόμμα και έχει χαράξει ρότα για άλλες πολιτείες.
Νέα Δημοκρατία: Οι νέες είσοδοι
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν επαφές για νέα πρόσωπα, ενώ κάποιοι ατύπως έχουν πάρει ήδη το πράσινο φως και έχουν ξεκινήσει να κινούνται. Ο λόγος για τον Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρο Δήμα, ο οποίος εμφανίζεται σε εκδηλώσεις και σε πίτες της ΝΔ και θεωρείται ήδη ως ένα εκ των φαβορί. Ομοίως πυκνή παρουσία έχει και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος μοιάζει επίσης να έχει «κλειδώσει».
Από εκεί και πέρα, έντονα ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Γιώργου Αυτιά. Ο κ. Αυτιάς και το 2019 παραλίγο να ήταν υποψήφιος, όμως τότε κάτι «τσάκισε» στο παρά πέντε. Και τώρα υπάρχουν ενστάσεις για το πρόσωπό του σε μερίδα του επιτελείου της ΝΔ, όμως υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα και ισχυροί υποστηρικτές της προοπτικής υποψηφιότητας του κ. Αυτιά. Ο ίδιος επίσης εμφανίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και πίτες και η τελική απόφαση για το πρόσωπό του θα είναι του πρωθυπουργού.
Για την ευρωλίστα της ΝΔ ακούγεται έντονα και το όνομα της Ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, η οποία είναι η πρώτη περιφερειακή σύμβουλος σε σταυρούς στη χώρα με 25.000 στις πρόσφατες εκλογές. Ρότα για το ευρωψηφοδέλτιο βάζει επίσης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αλλά και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας που πολιτεύτηκε με τη ΝΔ στην Κεφαλονιά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ακούγεται έντονα στο παρασκήνιο το όνομα του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, ο οποίος είναι κοντά στη ΝΔ, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να πολιτευθεί. Μένει επίσης να φανεί, αν θα πολιτευθεί εκ νέου όπως και το 2019 ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Επίσης, ένα όνομα που παίζει γερά είναι αυτό του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος χρημάτισε για ένα διάστημα διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ από το ακαδημαϊκό μέτωπο θεωρείται πολύ πιθανή και η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα γαλάζια ραντάρ είναι επίσης ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Καλλιακμάνης, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του αντιπτεράρχου ε.α. Κωνσταντίνου Ιατρίδη.
Ευρωεκλογές 2024: Πότε ψηφίζουμε στην Ελλάδα
Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και πέρα από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιλέγονται και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι πρεσβευτές των 27 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε έχουν ορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών 2024, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Κάθε χώρα, θα επιλέξει την ημέρα που θα κληθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.
Τι είναι η επιστολική ψήφος
Χιλιάδες πολίτες αντί της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στην κάλπη, θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμηση τους για τους υποψηφίους του κόμματος που στηρίζουν στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, μέσω της επιστολικής ψήφου. Τη νέα αυτή δυνατότητα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σημερινού (30/11) υπουργικού συμβουλίου.
Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.
Στον φάκελο της επιστολικής ψήφους θα περιλαμβάνονται μια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου», ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών, η λίστα με τα ονόματα και τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει καθώς και ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου.
Η επιστολική ψήφος είναι η δυνατότητα να μπορείς να ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα από τον τόπο όπου κατοικείς και να μην χρειάζεται να μεταβείς δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο σου.
Παράλληλα η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει σημαντικά όσους δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους εποχιακούς εργαζόμενους, τους ναυτικούς, όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών, ακόμα και των φοιτητών ή των μαθητών των τελευταίων τάξεων του λυκείου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις ρυθμίσεις η επιστολική ψήφος θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Βασικό ζήτημα οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού (και εντός της Ελλάδας) να δηλώνουν δηλώνουν εγκαίρως την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο.
Η πρόθεσης για επιστολική ψήφο θα γίνεται ψηφιακά καθώς σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους οι ενδιαφερόμενοι.
Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας.
Η επιστολική ψήφος δεν θα αφορά μόνο όσους ζουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό ή μετανάστευσαν λόγω κρίσης, αλλά ακόμα και τον πολίτη που την περίοδο των εκλογών διαμένει εκτός συνόρων προσωρινά (για επαγγελματικούς σκοπούς, για παράδειγμα) και δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις εθνικές κάλπες.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή.
Από αυτή την επιτροπή, μόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.
Στη συνέχεια θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.
Και δεύτερος φάκελος ασφαλείας
Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).
Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους, εν ολίγοις, τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια (π.χ. εφορευτική επιτροπή, Πρωτοδικείο Αθήνας, οδός…)
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας θα γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνο εκείνος που θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Δηλαδή, δεν θα έχει σημασία η «σφραγίδα» της ημέρας που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, αλλά το αν έχει παραληφθεί έγκαιρα.
Οτιδήποτε θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή μετά τις 19.00 της Κυριακής των εκλογών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα ονόματα των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν με επιστολική ψήφο θα επιστρέφουν στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε φορά την ίδια διαδικασία, δηλαδή να υποβάλλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.