Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί δεν θέλει παιδί; Οι άνθρωποι που δυσανασχετούν στην ιδέα ενός νέου μέλους στην οικογένεια, συνήθως είναι καταλληλότεροι από εκείνους που ενθουσιάζονται. Είναι προνόμιο των αυθόρμητων και ανθρώπων μικρών σε ηλικία να χαίρονται με μία τέτοια είδηση. Εκείνος που θα τρομάξει στην ιδέα, είναι και αυτός που αντιμετωπίζει πιο ώριμα το θέμα. Με γρήγορους υπολογισμούς, η έκφραση «έχεις την ευθύνη μιας ζωής στα χέρια σου τώρα» δεν αφορά μόνο την κυριολεκτική της έννοια, αλλά και την μεταφορική. Δηλαδή, το ζητούμενο δεν είναι απλά να παραμείνει υγιές το παιδί, αλλά και να μην γίνει δολοφόνος, παλιοχαρακτήρας, μαμάκιας, εγωιστής, άχρηστος…
Δεδομένου λοιπόν ότι ο σύντροφός σου δεν έχει το σύνδρομο του Πίτερ Παν, οπότε η δυσαρέσκεια του προκύπτει από λογικά αίτια, και όχι από ανωριμότητα, πρέπει να το συζητήσετε. Ειδικά, αν μέχρι τώρα όποια νύξη έχει γίνει για παιδί ήταν στο πλαίσιο διάφορων υπαινιγμών. Για παράδειγμα, αν ήσασταν στο αεροπλάνο και ένα παιδάκι έκλαιγε δύο ώρες ασταμάτητα και εκείνος/η είπε « Να, γι’ αυτό δεν θέλω παιδιά», αυτό δεν σημαίνει «συζήτηση». Αγανάκτηση, ίσως.
Όσον αφορά τη συζήτηση, μη φοβάσαι να την ξεκινήσεις. Μπορείς να «πιαστείς» από διάφορες αφορμές: το παιδί-αγγελούδι που μπορεί να έχει ένα φιλικό σου ζευγάρι ή μία επικείμενη γέννηση ή το γεγονός ότι η Μέγκαν Μαρκλ έμεινε έγκυος στα 37 της χρόνια. Το παν είναι κατά τη διάρκεια της συζήτησης να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία, πρέπει να ακούσεις και να σεβαστείς τα επιχείρηματά του συντρόφου σου αλλά και να αποφύγεις ανάρμοστες συμπεριφορές. Επιστρατεύσε και λίγο χιούμορ για να ελαφρύνει το κλίμα, η τεκνοποίηση είναι έτσι κι αλλιώς αγχωτική.
Το μόνο που δεν λύνεται με συζήτηση είναι το οικονομικό ζήτημα –μακάρι να λυνόταν. Αν το επιχείρημα του συντρόφου σου είναι ότι τα οικονομικά σας δεν αντέχουν τη γέννηση ενός παιδιού, ίσως θα πρέπει να θέσετε νέους στόχους. Για παράδειγμα, να ψάξετε τρόπους να αυξήσετε τα εισοδήματά σας. Αν τα οικονομικά σας το αντέχουν αλλά ο σύντροφός σου θέλει «το κάτι παραπάνω», καθησύχασέ τον, πες του ότι θα βρείτε έναν πλούσιο νονό για να πάρει στο παιδί το iphone25 –το χιούμορ που λέγαμε.
Ωστόσο υπάρχει και ένα ακόμη επιχείρημα που δεν μπορείς να αντικρούσεις. Όταν το ταίρι σου λέει πως θέλει τον χρόνο του επειδή δεν νιώθει ακόμη έτοιμος/η, δεν μπορείς να πεις «μα γιατί δεν είσαι έτοιμος;». Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που έχει να κάνεις είναι να ξεκαθαρίσεις ότι θέλεις και πάντα θα θέλεις παιδί, αλλά ταυτόχρονα ότι το άτομο στο οποίο απευθύνεσαι προέχει και είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή σου. Οι συζητήσεις όπου απουσιάζει η αντιδραστική συμπεριφορά και οι εντάσεις, συνήθως καταλήγουν και κάπου.
Συζήτησε την περίπτωση υιοθέτησης ενός κουταβιού. Αν ο/η σύντροφός σου δεν έχει νιώσει συναισθήματα πατρότητας/μητρότητας από εξωτερικά ερεθίσματα, ίσως ένα κουτάβι να κάνει αυτά τα συναισθήματα να ξεσπάσουν. Το πιο βασικό από όλα είναι να νιώσετε και οι δύο έτοιμοι. Και πρακτικά και νοητικά, να είστε συνειδητοποιημένα ενθουσιασμένοι με τον ερχομό ενός παιδιού, τότε όλα θα κυλήσουν υπέροχα.