Οι 4 ανατροπές στα τεκμήρια της Εφορίας – Τι αλλάζει


Τεκμήρια της Εφορίας: Τον ερχόμενο Απρίλιο, αναμένεται να έχει στα χέρια του το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης.

Την αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ταυτόχρονα με τη μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι παρεμβάσεις στο σύστημα των τεκμηρίων που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Θα τροποποιηθεί το σύστημα προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε αυτά να προσεγγίζουν περισσότερο το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.
  • Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.
  • Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Παρεμβάσεις και στη νομοθεσία για τον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στο στόχαστρο θα μπει το σύστημα της «ανάλωσης κεφαλαίου».

Τεκμήρια της εφορίας: Φουσκωμένα τα εκκαθαριστικά

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων 547.827 μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα 1,46 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,84 δισ. καθώς με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκε έξτρα πλούτος 1,38 δισ. ευρώ. Επίσης, 465.238 συνταξιούχοι που δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,29 δισ. ευρώ με τα τεκμήρια καταβάλλοντας σημαντικά αυξημένους φόρους.
«Φουσκωμένο» εκκαθαριστικό παρέλαβαν επίσης 377.292 εισοδηματίες και 91.045 αγρότες που φορολογήθηκαν για 1,78 δισ. ευρώ και 328 εκατ. ευρώ αντίστοιχα παραπάνω εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό να υπάρξουν ανατροπές και στον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων ενώ οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν σε αυτό το πεδίο θα είναι σε συνάρτηση με τη μεσοσταθμική μείωση τους κατά 30%, που σημαίνει ότι το ελάχιστο ποσό διαβίωσης θα μειωθεί:

– Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.

– Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ