Αν υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον αθλητισμό βάσης, τότε σίγουρα μέσα σε αυτά, είναι και αυτό της προσφοράς του καθηγητή φυσικής αγωγής Γρηγόρη Κοντού, που στη Λέσβο παράγει σημαντικό έργο.
Πριν από λίγες ημέρες με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση «απονεμήθηκε εύφημος μνεία στον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Γρηγόρη Κοντό ως αναγνώριση της πολύχρονης, συστηματικής ενασχόλησης με τον αθλητισμό και ειδικά τον σχολικό.
Καθότι, με αίσθηση υψηλού χρέους, άοκνα ασχολήθηκε με τον εντοπισμό αθλητών μαθητών, την υποστήριξη και προπόνησή τους. Έτσι κατόρθωσε οι αθλητές – μαθητές να αποκτήσουν δυνατότητες τέτοιες ώστε να διακριθούν σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες, κάποιοι μάλιστα να στεφτούν Ολυμπιονίκες».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Π. & Δ. Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαλη, μας ενημέρωσε ότι γίνονται ιδιαίτερες προσπάθειες ενίσχυσης – αναβάθμισης του σχολικού αθλητισμού, στοχεύοντας κυρίως στη διοργάνωση αγώνων με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα. Αυτό γιατί στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ τους.
Το γεγονός αυτό μέχρι σήμερα αποτελεί ζήτημα που δυσκολεύει τις διοργανώσεις σχολικού αθλητισμού, καθώς η αυθημερόν μετάβαση & επιστροφή, με ενδιάμεση αθλητική δραστηριότητα, ήταν ουσιαστικά ανέφικτη για μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς.
Επίσης ο κ. Καλάργαλης μας ενημέρωσε ότι μεταξύ των πολλών ταλέντων που ανακάλυψε και ανέδειξε ο κ. Κοντός, είναι και οι διεθνώς γνωστοί και με πολλές διακρίσεις Κώστα Κεντέρη και Αγγελική Τσιολακούδη.
Την άνοιξη θα κορυφωθούν οι διοργανώσεις του σχολικού αθλητισμού, ενώ τον Οκτώβριο, αυτή τη φορά στο νησί της Ικαρίας, έχει οριστεί η διεξαγωγή της 31ης διοργάνωσης των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου.
Ο Γρηγόρης Κοντός
Το ert.gr μίλησε με τον κ. Κοντό που μας είπε τα εξής: «Είμαι 33 χρόνια στην προπονητική αρχικά στον Αρίωνα, μετά τον διαδέχτηκε ο Αλκαίος και σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Αθλοκίνηση που είναι το διάδοχο σχήμα των προαναφερομένων σωματείων. Η Αθλοκίνηση είναι σωματείο που ασχολείται μόνο με το στίβο».
-Στην επαρχία υπάρχουν ταλέντα, με δεδομένο ότι πολλές φορές οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν βοηθούν την ανάδειξή τους;
«Στην επαρχία υπάρχουν πολλά ταλέντα, αλλά οι εγκαταστάσεις είναι μέτριες έως κακές. Για παράδειγμα όταν έχει κακό καιρό, δεν έχουμε μία κλειστή αίθουσα για να προπονηθούμε. Η νοοτροπία για το στίβο είναι κακή, αφού ο περισσότερος κόσμος έχει σαν προτεραιότητα το ποδόσφαιρο».
-Υπάρχουν πιέσεις από τους γονείς και φοβίες ότι ο αθλητισμός δυσκολεύει τις επιδόσεις στο σχολείο και στα μαθήματα;
-«Ναι υπάρχει το μόνιμο άγχος των γονιών, ότι ο αθλητισμός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους και στην σχέση του είδους μαθήματα σχολείου – φροντιστήρια – είσοδος σε σχολή.
Έτσι έχουμε αθλητές που πάνε στη Δευτέρα λυκείου και ξέρουμε ότι στην τρίτη λυκείου θα τους χάσουμε».
Στην περιφέρεια κάνουμε αγώνες από τους οποίους με βάση τις επιδόσεις, οι αθλητές πάνε στην Αθήνα για την επόμενη φάση των σχολικών αγώνων και από εκεί πάλι με κριτήριο τις επιδόσεις θα αγωνιστούν στο τελικό και ανώτερο επίπεδο.
Από άποψη αντιπροσωπευτικότητας στις σχολικές διοργανώσεις, αφού μιλάμε για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είμαστε σε καλύτερη μοίρα από το παρελθόν, αλλά ακόμα έχουμε προβλήματα να λύσουμε».
Συνέντευξη: Nάσος Μπράτσος