Οι ευχάριστες αναμνήσεις προκαλούν ή μειώνουν την κατάθλιψη;


Οι ευχάριστες αναμνήσεις προκαλούν ή μειώνουν την κατάθλιψη; Μια νέα έρευνα υποστηρίζει το δεύτερο και ίσως αυτή ν’ είναι μια σημαντική ανακάλυψη που θα βοηθήσει τα νέα παιδιά που βιώνουν την κατάθλιψη.

Είσαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που σε κάθε ταξίδι, σε κάθε σημαντικό γεγονός της ζωής τους, έχουν πάντα μαζί τους μια φωτογραφική μηχανή για να αποθανατίσουν τη στιγμή ώστε να τη θυμούνται για πάντα; Είναι καλή τελικά αυτή η συνήθεια ή μήπως σε «βλάπτει» περισσότερο από ό,τι νομίζεις;

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior, ανακάλυψε ότι η ανάμνηση ευχάριστων αναμνήσεων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης στους νέους.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από περίπου 500 εφήβους (ηλικίας 14 ετών) που ήταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κατάθλιψης, να θυμηθούν συγκεκριμένες αναμνήσεις (τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες) απαντώντας σε συγκεκριμένες υποδείξεις.

Στη συνέχεια, έχοντας αυτέ τις αναμνήσεις στο μυαλό τους, οι συμμετέχοντας κλήθηκαν ν’ απαντήσουν για δυσάρεστα περιστατικά που βίωσαν τους τελευταίους 12 μήνες και ν’ αναφέρουν τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης που είχαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Όταν το ίδιο πείραμα διεξήχθη ένα χρόνο αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων, οι έφηβοι έκαναν λιγότερες αρνητικές σκέψεις.

τρόποι που η νοσταλγία μας επηρεάζει

Η έρευνα μας δείχνει ότι η ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης στους νέους, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Adrian Dahl Askelund.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό είναι σημαντικό επειδή γνωρίζουμε ήδη ότι είναι δυνατόν να «εκπαιδεύσουμε» τους ανθρώπους ν΄ ανακαλούν ευχάριστες αναμνήσεις κι έτσι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους έφηβους που πάσχουν από κατάθλιψη.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων θα μπορούσε ν’ έχει και ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς όταν σκεφτόμαστε ευχάριστες στιγμές νιώθουμε μια νοσταλγία για μια εποχή ή μια περίοδο της ζωής μας που δεν θα επιστρέψει.

Σκέψου για παράδειγμα, όταν βλέπεις την ειδοποίηση στο Facebook «On This Day», δεν αισθάνεσαι αυτόματα μια νοσταλγία για τη μέρα που απεικονίζεται στη φωτογραφία, για τους ανθρώπους με τους οποίους είσαι σ’ αυτή; Ή σκέψου όταν χαζεύουμε φωτογραφίες από την παιδική ηλικία και ευχόμαστε έστω και για μια στιγμή να επιστρέψουμε σ’ αυτή. Δεν είναι ταυτόχρονα ένα ευχάριστο και δυσάρεστο συναίσθημα;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ