Ο εγκέφαλος των δύο φύλων αλλάζει μετά τη βρεφική ηλικία


Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping αποκαλύπτει διαφορές φύλου και αναπτυξιακές αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου – η οποία παρέχει επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου – σε υγιή, τυπικά αναπτυσσόμενα βρέφη και 5χρονα.

Τι δείχνει η έρευνα για τις διαφορές φύλου;

Τα αποτελέσματα, τα οποία τόνισαν τον σεξουαλικό διμορφισμό στη δομή του εγκεφάλου κατά την ανάπτυξη με σημαντικές ανιχνεύσιμες διαφορές σε πολλαπλές περιοχές στην ηλικία των 5 ετών, συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έδειχναν πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου στις γυναίκες.

Επίσης, αλλαγές στα μοτίβα ασυμμετρίας της λευκής ουσίας εμφανίστηκαν κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και σε παιδιά 5 ετών το σχέδιο έμοιαζε ήδη με μοτίβα που μοιάζουν με ενήλικες.

«Παρατηρήσαμε διαφορές φύλου στη μικροδομή της λευκής ουσίας παιδιών 5 ετών που μπορεί, υπό το φως της προηγούμενης βιβλιογραφίας, να είναι ένα παροδικό χαρακτηριστικό κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Venla Kumpulainen, MSc, MD, του Πανεπιστημίου του Turku, στο Φινλανδία.

«Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί εάν αυτά τα ευρήματα συνδέονται με αναπτυξιακές γνωστικές και συναισθηματικές διαφορές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ