Επιλέγουμε κομμάτια με κόκαλο
Μπορούμε να βράσουμε ολόκληρο κοτόπουλο ή μόνο μπούτια ή στήθη, έχοντας κάτα νου πως η σούπα θα γίνει πιο γευστική αν τα κομμάτια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν κόκαλο. Φιλέτα χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε μια γρήγορη, φίνα κοτόσουπα. Για λιγότερο λιπαρό αποτέλεσμα, ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τις πέτσες (ή το κάνουμε μόνοι μας). Για πραγματικά νόστιμη κοτόσουπα, προτιμάμε βιολογικό κοτόπουλο που είναι πιο γευστικό και πιο ασφαλές.
Ταιριαστά λαχανικά+μυρωδικά
Με κρεμμύδι, καρότο, μαϊντανό και δάφνη φτιάχνουμε απλές αλλά θαυμάσιες κοτόσουπες. Ακολουθούν μερικοί πιο ιδιαίτεροι συνδυασμοί με κοινό παρονομαστή το κρεμμύδι και το καρότο:
Γαρίφαλο-πράσο-σέλινο-θυμάρι
Πράσο-μάραθος/άνηθος-αστεροειδής γλυκάνισος
Μπαχάρι-μαϊντανός-δάφνη-πράσο
Ντομάτα-δάφνη-κεδροκούκουτσα-πάπρικα
Σέλερι-λουίζα (ή λεμονόχορτο ή μελισσόχορτο).
Σελινόριζα-πράσο-δεντρολίβανο (με μέτρο).
Μαραθόριζα-ξύσμα λεμονιού-ροζ πιπέρι. Αυτοσχεδιάζοντας θα βρούμε τους αρωματικούς συνδυασμούς της αρεσκείας μας.
Όχι μόνο ρύζι
Στην κλασική κοτόσουπα αυγολέμονο μπορούμε να βάλουμε, αντί για ρύζι, κριθαράκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό ή τραχανά. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε άγριο ρύζι, που θα χρειαστεί όμως περισσότερο βράσιμο.
+ 1 μυστικό νοστιμιάς
Αν επιλέξουμε να ξεψαχνίσουμε το κοτόπουλο αφού βράσει, δεν πετάμε τα κόκαλα – τα βάζουμε να βράσουν μέσα στον αρωματικό ζωμό για λίγα λεπτά ακόμη, καθότι θα ενισχύσουν σημαντικά τη γεύση του.