Θα είναι άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς ότι πλέον οι γυναίκες έχουν καταφέρει να κερδίσουν μια θέση σχεδόν ισότιμη με τους άντρες. Και πάλι όμως τα στερεότυπα που κατακλύζουν τη κοινωνία μας, ακόμα και το 2019, είναι πολλά και αφορούν κυρίως το γυναικείο φύλο. Κάποιες φορές ακόμα κι εμείς οι ίδιες μπορεί να νιώσουμε «παγιδευμένες» ή να πιστεύουμε ότι χρειάζεται να απολογηθούμε για τις επιλογές μας. Η ελευθερία μας όμως, τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου κι εφόσον δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός, δεν έχουμε κανένα λόγο να νιώθουμε άσχημα. Κι αυτά είναι από τα σημαντικότερα μαθήματα που πρέπει να δώσουμε όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στις κόρες μας.
5 φορές που καμία γυναίκα δεν πρέπει να απολογείται
Το δικαίωμα στο «όχι»
Πολλές φορές πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να λέμε «ναι» για να μην προκαλέσουμε αντιδράσεις ή για να μην νιώσουμε ενοχές. Έτσι, όμως αφήνουμε στην άκρη τα δικά μας «θέλω» και υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα που δεν θέλει, καταπιέζοντάς τον χωρίς λόγο. Το «ναι, μπορώ να κάτσω παραπάνω στη δουλειά σήμερα» στο αφεντικό μας μπορεί να γίνει «όχι, έχω τελειώσει και θα φύγω στην ώρα μου» και το «ναι» στο σ..ξ μπορεί να γίνει «όχι», χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη γι’ αυτό. Το δικαίωμα στην επιλογή είναι το σημαντικότερο δικαίωμα που έχουμε κατακτήσει και που είναι αδιαπραγμάτευτο.
«Αγαπάω το σώμα μου κι ας μην θεωρείται τέλειο»
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να απολογείται για το σώμα της γιατί είναι πολύ λεπτή, έχει παραπάνω κιλά, έχει κυτταρίτιδα, είναι αγύμναστη κ.ο.κ . Καθένας μας είναι διαφορετικός και με τον δικό του τρόπο, τέλειος. Ναι, πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας για να είμαστε πάνω απ’ όλα υγιείς όμως τα κιλά και το σώμα μας δεν καθορίζουν και δεν πρέπει να καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Σε μια εποχή που τα πρότυπα ομορφιάς είναι πιο αυστηρά για τις γυναίκες, αξίζει να το θυμόμαστε.
Για την επιτυχία τους
Ο επαγγελματικός στίβος είναι δύσκολος και πολλοί κοιτούν ακόμα και σήμερα με «μισό μάτι» τις γυναίκες που τα έχουν καταφέρει καλύτερα από αυτούς. Δυσκολεύονται να δεχτούν ότι έχουν κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες τους σε αντίθεση με εκείνους. Αυτόματα, εκείνες νιώθουν ότι πρέπει να απολογηθούν για την επιτυχία τους απλά και μόνο επειδή τα κατάφεραν. Ποια είναι η συμβουλή μας; Μην ακούτε κανέναν, απλώς ζήστε το!
«Πότε θα κάνεις παιδιά; Άργησες!»
Η πίεση που ασκεί η (ελληνική) κοινωνία στις γυναίκες είναι μεγάλη όσον αφορά τη δημιουργία οικογένειας γιατί για πολλούς κάθε γυναίκα ολοκληρώνεται μόνο όταν γίνει μητέρα. Όμως, τα πάντα είναι θέμα επιλογής- κάποιες από εμάς μπορεί όντως να θέλουν να κάνουν παιδιά, κάποιες μπορεί να μην έχουν νιώσει ποτέ αυτή την ανάγκη ενώ για κάποιες άλλες η μητρότητα μπορεί να είναι ένα μακρινό σχέδιο- τίποτα από αυτά δεν είναι μεμπτό, τίποτα δεν είναι κακό και σίγουρα δεν χρειάζεται να δικαιολογήσουμε καμία από αυτές τις επιλογές μας- ούτε στους τρίτους που συνηθίζουν να κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις ούτε όμως και στους ίδιους μας τους γονείς που ναι μεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δείχνουν να μην κατανοούν και ενδεχομένως να μην σέβονται την επιλογή μας.
Γιατί χρειάζεστε βοήθεια
Από τις δουλειές του σπιτιού μέχρι τη βοήθεια ενός συναδέρφου, σχεδόν κάθε γυναίκα έχει φτάσει στο σημείο να χρειαστεί βοήθεια αλλά να ντραπεί να την ζητήσει για να μην θεωρηθεί αδύναμη ή για να μην «φορτώσει» δουλειά στους άλλους. Σκεφτείτε για μια στιγμή όμως πόσες φορές έχετε «φορτώσει» τον εαυτό σας με έξτρα δουλειά και κούραση ενώ μπορείτε πολύ απλά να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου άλλου- δεν είναι κακό και σίγουρα δεν σας κάνει να φαίνεστε «λίγη». Σας κάνει απλώς να φαίνεστε άνθρωπος!