Παρότι παραμένει άγνωστο εάν η τάση της μετασκευής παλιών κτηρίων γραφείων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και boutique hotels διατηρήσει, φέτος, τη δυναμική των προηγούμενων ετών, αυτού του είδους τα εγχειρήματα δεν παύουν να αυξάνονται. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα κεφάλαια που, συνήθως, απαιτούνται για την μετατροπή κενών κτηρίων σε χώρους φιλοξενίας και αναψυχής ενθαρρύνει τις εν λόγω επενδύσεις.
Στις τελευταίες… αφίξεις ανήκουν επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων που προχωρούν στην ανάπτυξη κτηρίου ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα. Μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού έχουν αγοράσει πενταώροφο κτίριο γραφείων με κατάστημα στο ισόγειό του, το οποίο θα αποκτήσει χρήση κατοικίας, θα αναδιαρρυθμιστεί εσωτερικά και θα αλλάξει η όψη του. Στο ακίνητο, που παρέμενε κενό το τελευταίο διάστημα, στεγάζονταν εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και υγείας.
Επίσης, λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία προχωράει στην ανακατασκευή πενταώροφης πολυκατοικίας, που βρίσκεται σε οικόπεδο 135 τ.μ., στην οδό Χίου στην Καισαριανή με στόχο τη δημιουργία πολυτελών επιπλωμένων κατοικιών. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαχειρίζεται κτήρια επιπλωμένων διαμερισμάτων στο Κουκάκι και την περιοχή του Φιλοπάππου, ενώ συνολικά προωθεί προς ενοικίαση περισσότερα από 50 επιπλωμένα διαμερίσματα.
Σε αστικό ξενοδοχείο σχεδιάζεται να μετατραπεί και το κτήριο στις οδούς Κριεζή και Κραναού, στην περιοχή του Ψυρρή, όπου βρισκόταν πριν από χρόνια το εκπαιδευτικό ίδρυμα Akto. Τα σχέδια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, περιλαμβάνουν, την μετασκευή του πενταώροφου κτηρίου σε συγκρότημα κατοικιών με χώρους καταστημάτων, με το εγχείρημα να ευνοείται λόγω της εγγύτητας του ακινήτου με την αρχαία Αγορά και την Ακρόπολη.
Ένα ακόμη ξενοδοχείο θα κάνει την εμφάνισή του, ενδεχομένως, το προσεχές καλοκαίρι, στην οδό Αθηνάς. Θα προκύψει από την μετασκευή επταώροφου κτηρίου γραφείων και θα αποτελείται από 20 ανεξάρτητες κατοικίες.
Χάνονται έσοδα
Χωρίς αμφισβήτηση, η μετασκευή εγκαταλελειμμένων κτηρίων σε ξενοδοχεία ή συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, έχει συμβάλει σημαντικά στην αναζωογόνηση ολόκληρων συνοικιών. Ωστόσο, λόγω της επιβάρυνσης με ΦΠΑ 24% ακινήτων με οικοδομική άδεια από 1/1/2006, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται περιορίζονται σε ακίνητα μεγάλης παλαιότητας. Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το φορολογικό αυτό μέτρο, που επιβλήθηκε επί υπουργίας Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, κρατά μακριά τους ξένους αγοραστές από κατοικίες που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 12 -13 χρόνια. Και αποθαρρύνει τις επενδύσεις, μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας, σε καινούργιες ιδιοκτησίες.
Σήμερα, οι ξένοι επενδυτές με προέλευση από τρίτες χώρες, αξιοποιώντας το καθεστώς της Χρυσής Βίζας, αγοράζουν, σε πολύ χαμηλές τιμές παλαιά κτήρια, τα οποία ανακαινίζουν και μεταπωλούν σε σημαντικά υψηλότερες αξίες. Εκτιμάται ότι τα μεγάλης παλαιότητας διαμερίσματα περνούν σε ξένους σε τιμές ακόμη και από 35.000 έως 40.000 ευρώ για να μεταπωληθούν, αφότου ανακαινιστούν, σε πολλαπλάσιες τιμές. Η συγκεκριμένη πρακτική έχει αυξήσει τη ζήτηση για ακίνητα και έχει συμβάλει στην αναζωογόνηση σημαντικών τμημάτων του αστικού ιστού. Στερεί όμως, από το Δημόσιο σημαντικά φορολογικά έσοδα και δεν οδηγεί την τόνωση του κλάδου των κατασκευών.
ΠΗΓΗ