Η ψήφιση, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, και μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της 10ης Ιανουαρίου, του νομοσχεδίου για την λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων συνιστά το πρώτο σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση στο νέο έτος.
Λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων
Ειδικότερα, «άμεση προτεραιότητα για τη νέα χρονιά είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων». Ο κ. Βορίδης κάνει λόγο για «εμβληματική μεταρρύθμιση, ιστορικού χαρακτήρα, η οποία θα συνοδεύεται από ακόμα πιο τολμηρές αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου». Όπως διευκρινίζει, «οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι εξαιρετικά υψηλές. Ο φοιτητής θα λαμβάνει ένα πτυχίο, το οποίο από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το συνδεδεμένο του εξωτερικού και του δικού μας δημόσιου Πανεπιστημίου», διαβεβαιώνει.
Θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές
Δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο υπουργός, είναι αυτή της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου «σε πρώτη φάση και αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές». Και αυτή είναι «μια εξίσου σπουδαία μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύει αφενός να διευκολύνει τη συμμετοχή των κατοίκων του εξωτερικού και αφετέρου να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Παράλληλα, διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για πολλές κατηγορίες Ελλήνων συμπολιτών μας – εντός και εκτός της επικράτειας – όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς, υπερήλικoι, για τους οποίους η φυσική παρουσία στην κάλπη δεν είναι εύκολη» τονίζει.
Αυστηροποίηση των ποινών
Στις προτεραιότητες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας είναι και Δικαιοσύνη, με τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μια σειρά από αλλαγές είναι «πλέον γεγονός», με «κύριο στόχο την ουσιαστικότερη, αποτελεσματικότερη και αμεσότερη διεξαγωγή της ποινικής δίκης και της έκδοσης των αποφάσεων, καθώς θα υπάρχει πλέον αυστηρός περιορισμός των αναβολών σε αποκλειστικά μία» αναφέρει ο κ. Βορίδης.
«Επιπλέον, το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης εισάγει καινοτομίες και βελτιώσεις, εξορθολογίζοντας το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη προστασία της οικογένειας, των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ αυστηροποιούνται και οι ποινές για αδικήματα όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» προσθέτει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επίσης έτοιμος να συγκρουστεί με «ριζωμένες παθογένειες». Σε αυτό το πλαίσιο συγκαταλέγεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού με τα 7 επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της λεγόμενης οπαδικής βίας, που επίσης θα εγκριθούν από τη Βουλή εντός του τρέχοντος μήνα, ώστε – εφόσον οι ΠΑΕ συμμορφωθούν με τους κανόνες για τις κάμερες και την ηλεκτρονική είσοδο διά ταυτοπροσωπίας – να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια στις 12 Φεβρουαρίου. Μαζί θα γίνει νόμος τους κράτους και το αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών.
Ισότητα για όλους
Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο γάμος για όλους, αφού μέχρι σήμερα στην χώρα μας δεν δίνεται αυτό το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά μόνο αυτό του συμφώνου συμβίωσης.
Αν και κανένας ενωσιακός κανόνας ή οδηγία δεν υπαγορεύει στην Ελλάδα την νομοθέτηση του πολιτικού γάμου, εντούτοις η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχει δώσει στα ομόφυλα ζευγάρια την δυνατότητα του γάμου ο οποίος δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην απόκτηση ενός παιδιού από κοινού. Είτε μέσω της υιοθεσίας ή μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εάν τελικά ρυθμιστεί στη χώρα μας και αυτός ο τρόπος απόκτησης παιδιού.
Σήμερα, στην Ελλάδα, ένας gay άνδρας ή γυναίκα μπορεί να υιοθετήσει κατά μόνας ένα παιδί, αφού ο σεξουαλικός του προσανατολισμός δεν είναι κριτήριο ή προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτησή του. Ως ζευγάρι όμως, δεν έχει το δικαίωμα αυτό, γιατί δεν έχουν τελέσει γάμο. Ούτε ο ένας μπορεί να υιοθετήσει το παιδί του άλλου, για τον ίδιο λόγο.
Έτσι, το παιδί μπορεί να κληρονομήσει μόνο τον έναν γονέα, με τις αφορολόγητες παροχές που δίνει ο νόμος, να πάρει αφορόλογητη δωρεά μόνο από τον ένα γονέα, όπως επίσης και την σύνταξη του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλοί επιλέγουν να κάνουν οικογένεια στο εξωτερικό και να ζήσουν τελικά εκεί, αφού η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα που δίνει στα παιδιά των ετερόφυλων οικογενειών και σε αυτά των ομόφυλων.